редложенията за промени, които премиерът Бойко Борисов обяви на 14

...
редложенията за промени, които премиерът Бойко Борисов обяви на 14
Коментари Харесай

Предложенията на Борисов продължават да будят дискусии

редложенията за промени, които министър председателят Бойко Борисов разгласи на 14 август, не престават да будят полемики и мнения.

"Промените, които предлага министър председателят, ненапълно биха засегнали правосъдната власт. В момента с промените на Конституцията от 2015 година разделянето на правосъдната власт на прокурорска и съдийска гилдия ненапълно предопределя нещата, които се оферират в този момент ".

Това съобщи представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев за

"Предлага се основаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Тези органи не са непознато събитие в Европа. Има страни, в които са въведени и действат настрана и независимо ", сподели още той.

"Премиерът декларира, че Висшият правосъден съвет на съда ще има 13-членен състав, от които 7 ще са определени от по този начин наречената "професионална квота ", а 6 ще бъдат избирани от Народното събрание. В момента обстановката не е доста по-различна ", разяснява още Магдалинчев.

И добави: "Дали ще бъдат два правосъдни съвета или не, има въздействие само във връзка с избора на тримата огромни ".

"В изказването си, министър председателят съобщи приемане на напълно нова Конституция – не става въпрос за промени в сегашната. То ще бъде от член 1 и ще приключи до заключителните разпореждания на главния закон. Не става въпрос единствено за няколко промени. Нещата са доста съществени ", безапелационен бе той.

Още от диалога с Боян Магдалинчев вижте във видеото нагоре.

"Броят на депутатите би трябвало да бъде понижен. Когато е писана тази Конституция, популацията на България е било на 9 млн. души, в този момент е доста по-малко ".

Това съобщи евродепутатът и зам.- ръководител на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки в студиото на

"Много е значимо обаче и по какъв начин се избират депутатите – в случай че се избират на почтени избори тогава има значение и техния брой, в случай че се избират в махалите с купени гласове, тогава няма значение какъв брой ще са. Има значение кой ще ги избере, по тази причина ние ще настояваме гласуващите да имат учебен ценз ", сподели още той.

По думите му нещата занапред ще се разискват, защото концепциите на министър-председателя са достигнали до съдружните сътрудници единствено няколко часа по-рано и те не са имали опция да ги обсъдят.

"За де се внесе предлагането за нова Конституция и привикване на Велико народно събрание трябват 120 подписа. Що се отнася до Вътрешна македонска революционна организация, те могат да бъдат положени единствено в случай че в този план залегнат концепциите, за които ние и НФСБ приказваме – наложително гласоподаване, гарантиране на фамилията като съюз сред мъж и жена, връщане на донаборната работа, както и просветителният ценз при гласоподаване ", разяснява Джамбазки.

Целия диалог вижте във видеото:



"ВОЛЯ е единствената българска партия, която е поредна в концепциите си и смята, че Великото национално заседание е изпразнено от смисъл. Смятаме, че всички неща би трябвало да се случват от нормално Народно заседание с по-голямо болшинство ".

Това разгласи водачът на ВОЛЯ Веселин Марешки по

" Свиквайки Велико национално заседание се губи движение и време за решение на действителните проблеми в действителния живот ", сподели още той.

Според него съществува догадка, при която е допустимо ГЕРБ и Българска социалистическа партия да създадат коалиция.

"Най-вредното нещо за България след ръководство на Българска социалистическа партия, е ръководство на Българска социалистическа партия и ГЕРБ взети дружно. Тогава ще бъде обезсмислен целия плурализъм и българския народ не го чака нищо хубаво. Важно е у нас да има ръководещи и съпротива, с цел да има коректив ", разяснява водачът на ВОЛЯ.



"Бяхме осведомени за концепциите на ГЕРБ и на министър-председателя, обсъдели сме ги в недопечен проект, само че те значително съответстват с тези на НФСБ от самото ни основаване ".

Това съобщи водачът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

" Нов беше методът – решителната крачка за опит на предоставяне на отговор на насъбраните публични упования ", добави още той.

"Предложенията за понижаване на броя на депутатите и самостоятелната конституционна тъжба са наши оферти от от дълго време. Ние ще ги подкрепим. Настояваме единственият формален език да остане българският и обичайното изповедание да си остане православието. Ще подкрепим и сътрудниците от Вътрешна македонска революционна организация за учебен ценз ", сподели водачът на НФСБ.

И добави: "Ще се борим и за увеличение на пенсиите, тъй като не престават да са най-ниските в Европейски Съюз ".

Според него всичко е въпрос на полемики и диспути.

"Има неща за които няма да допуснем компромис. Ще настояваме да се заложи да няма в допълнение възнаграждение за опазване на здравето, а обществените помощи да са против полагане на публичен труд, имаме предложение когато има закононарушения свързани с приватизация или концесиониране да нямат отминалост ", съобщи още Валери Симеонов.

Симеонов разяснява и митингите в страната. Според него е самоуверено протестиращите да считат, че диктуват политическите процеси.

"Няма по какъв начин с няколко хиляди души на улицата да претендираш, че представляваш народа. Това е много надменно. Такива са и постъпките им, които лимитират правата на останалите жители ", счита Симеонов.

Лидерът на НФСБ разкри, че евентуално още тази седмица ще имат съдружен съвет с ГЕРБ.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР