Редкоземните химични елементи, като неодим или диспросий, са от съществено

...
Редкоземните химични елементи, като неодим или диспросий, са от съществено
Коментари Харесай

Протеинът може да сортира редкоземните метали по-добре от човека

Редкоземните химични детайли, като неодим или диспросий, са от значително значение за актуалната електроника, само че са известни с това, че техният рандеман е прекомерно сложен. Учени от Съединени американски щати са създали нов биохимичен механизъм за бързо и ефикасно обособяване на тези метали един от различен при естествени условия на околната среда. Този метод може да докара до понижаване на замърсяването при извличането и обработката на скъпите метали.

Всъщност редкоземните метали са много публикувани, само че са доста разпръснати, т.е. разпределени по цялата планета в дребни концентрации. При това, без значение от метода на тяхното приемане, остава казусът с отделянето на един редкоземен метал от различен, с цел да се получи чисто вещество. Нов способ, препоръчан от експерти от Университета в Пенсилвания, може да се употребява за филтриране на редкоземните метали, без значение от метода на тяхното добиване

Съвременните способи за обособяване на редкоземните метали от другите метали и примеси изискват огромни количества токсични химикали и десетки и даже стотици стадии. Особено мъчно е да се отдели един редкоземен метал от различен, защото всички те си наподобяват, написа Science Daily.

Едно от новите решения е естественият протеин Ландомулин (lanmodulin) или LanM. Метилотрофните бактерии получават и оползотворяват силата на редкоземните метали от хиляди години, като играят значима роля във въглеродния цикъл. Преди няколко години учени изолираха Ланмодулин от една от тези бактерии и потвърдиха, че той се свързва с редкоземните метали 100 милиона пъти по-добре от другите метали като да вземем за пример калция. Той е в положение да пречисти група редкоземни метали от доста комплицирана примес с десетки други метали. Само че разграничаването на редкоземните метали един от различен не е толкоз дейно с този способ.

В новото си проучване учените са решили този проблем. В бактерията Hansschlegelia quercus те са разкрили различен протеин, с към 30% подобие с ланмодулина. Оказа се, че той има свойството да разграничава редкоземните метали посредством способността си да димеризира, т.е. да се свързва с сходни молекули. Когато този протеин се комбинира с леките редкоземни метали като неодима, връзката е мощна. А когато се комбинира с по-тежки като диспрозий, тя е доста по-слаба. Това дава опция да се разграничат търсените метали

След това откривателите потвърдиха пробно, че от този протеин могат да се образуват групи и че те могат да отделят най-важните съставни елементи на непрекъснатите магнити – неодима и диспрозия, освен това единствено на един стадий, при стайна температура и в органични разтвори.

Учените са уверени, че в този момент са на крачка от решаването на най-трудния проблем: ефикасното обособяване на другите редкоземни метали. Всичко, което е належащо, е вярното усъвършенстване на създадената нова технология.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР