Редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов

...
Редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов
Коментари Харесай

СЕМ отложи обсъждането на исканата оставка на Светослав Костов

Редколегията на БНР изиска оставката на генералния шеф Светослав Костов и на Управителния съвет на медията. Причината - краткотрайното премахване от ефир и отнемането на ресора на журналиста Силвия Великова, което сътрудниците ѝ дефинираха като налагане на цензура и напън. Те бяха изслушани от Съвета за електронни медии, който ще сезира прокуратурата по случая.

Надежда Василева следи тематиката

БНР е в сериозна рецесия. Това установяват освен публицисти, само че и членове на Съвет за електронни медии. Журналисти от редколегията на БНР са безапелационни, че поради опитите за оказване на напън, повече не могат да работят с това управление на радиото и упорстват за оставки.

Съвет за електронни медии ще разиска тематиката идната седмица на съвещание в петък. В Съвет за електронни медии обаче също и през днешния ден се чуха гласове за вдишване на отговорност от страна на шефа на радиото и вероятно за искане за неговата оставка.

Иначе Съвет за електронни медии ще сезира прокуратурата поради тези сигнали за напън и закани. Съвет за електронни медии ще наложи санкция на БНР поради невижданото замлъкване предишния петък за към 5 часа. Глобата може да бъде до 7 хиляди лв. поради нарушаването на лицензията на радиото и до 20 хиляди лв. за нарушаване на Закона за радиото и малкия екран.

Журналисти от публичното радио бяха безапелационни пред медийния регулатор, че са били подложени на опити за напън и цензура. Силвия Великова цитира собствен диалог с генералния шеф Светослав Костов в Борисовата градина.
Силвия Великова, публицист от БНР: В тази среща той ми сподели - има доста огромен напън да бъдеш свалена от ефир, попитах от кого. Той сподели - не мога да ти кажа, обадиха ми се четирима души. Каза - споделиха ми, че децата ми ще останат гладни, няма да си намеря работа... Аз се познавам със Светослав от дълго време и мислех, че сме близки. Аз му обясних, че съгласно мен би трябвало да огласим тази опасност, той сподели, че не може, тъй като няма по какъв начин да я потвърдим и ще се наложи да ме смъкна. Светослав Костов, общоприет шеф на БНР: Натиск не знам какво госпожа Великова е имала поради. Успях да видя отчасти част от ревютата, персонално аз съм сюрпризиран от едни такива изказвания, само че не мога да разясня думи на сътрудници, тъй като ние на първо място сме сътрудници.
Заместник-главният редактор на Хоризонт Даниела Късовска описа по какъв начин Николай Кръстев задраскал името на Силвия Великова от графика на водещите и правосъдния сектор. И съобщи, че на напън да я смъкна бил подложен и неговият предходник.
Даниела Късовска, заместник-главен редактор на стратегия " Хоризонт " в оставка: Една седмица продължи натискът върху Ивайло Савов да направи това, което не пожела да направи и беше пенсиониран. Аз бях очевидец на този напън. Николай Петров, зам.-председател на Редколегията: Изненадани меко казано, потресени сме от това, което се случи. София Владимирова, ръководител на Съвет за електронни медии: Съветът за електронни медии ще сезира прокуратурата за изнесените тук данни за напън върху публицисти от БНР, опит за цензура и физически закани.
Журналисти от радиото желаеха премахване на управлението.

Даниела Късовска, зам.-главен редактор на стратегия " Хоризонт " в оставка: Настоявам за оставката на господин Костов и на Управителния съвет, считам, че при този невиждан опит за напън и напън и цензура, които бяха оказани, няма по какъв начин да продължим да работим освен това управление.Светослав Костов, общоприет шеф на БНР: Това какво желае редколегията - аз съм казвал постоянно, че можем в един разговор да седнем да изговорим нещата и съм сигурен, че ще намерим най-хубавото решение за БНР.
Съвет за електронни медии ще разиска въпроса с желаната оставка след седмица.

Ивелина Димитрова, член на Съвет за електронни медии: Аз чакам от него да поеме отговорност, което е акт на оставка. София Владимирова, ръководител на Съвет за електронни медии: Аз персонално също съм разколебана в доверието към генералния шеф Светослав Костов. Не желаеме да има let it be, тъй като публицисти от БНР се усещат притиснати.
Според правист на Съвет за електронни медии, все още няма учредения за предварително преустановяване на мандата на шефа на радиото.

Главният прокурор Сотир Цацаров през днешния ден също разяснява решението на Съвет за електронни медии да се обърне към прокуратурата поради сигналите за напън.
Сотир Цацаров: Ние ще свършим нашата работа, доколкото е налице закононарушение. Ако има посягане върху свободата на словото, реакцията против това, а тя абсолютно би трябвало да бъде твърда, не може да се изчерпи единствено с нашата реакция, би трябвало да бъде реакция на Съвет за електронни медии, на хората, които назначават Съвет за електронни медии, на самите публицисти, и форма на реакция на самата политическа класа.
Генералният шеф на БНР сподели пред Българска национална телевизия, че ще разяснява решенията на Съвет за електронни медии откакто се запознае с тях. Съвет за електронни медии предложения и шефа на БНР и редколегията на обща среща поради разминавания на изказванията сред двете страни. В БНР има и гласове в поддръжка на генералния шеф и настоящето управление. Развръзката по проблема следва идната седмица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР