Редкият троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно

...
Редкият троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно
Коментари Харесай

След пълнолуние жените са напрегнати, а мъжете - сънливи

Редкият троен театър - суперлуна, синя луна и цялостно лунно затъмнение, придаващо червеникав нюанс на естествения сателит на Земята, към този момент е в историята. Ако обаче през днешния ден се сблъскате с по-напрегнати дами и по-сънливи мъже, както и с по-гладни представители и на двата пола, това евентуално е последвал резултат от явлението, написа в. "Дейли експрес ", базирайки се на американски експерт.

Учените от дълго време изследват по какъв начин лунният цикъл в дадена нощ въздейства върху количеството, типа и качеството на съня.

"Задавали ли сте си въпроса какво значи понятието "лунатик "? Терминът в действителност изяснява, че с човешките същества по време на пълнолуние се случва нещо, както във физиологичен, по този начин и в психичен аспект ", споделя доктор Мат Уокър от Калифорнийския университет.

В нощ с цялостна луна хората прекарват приблизително с 30 минути по-малко във етапа на бездънен сън.

Липсата на задоволително бездънен сън без сънища при пълнолуние се регистрира и при двата пола, само че е по-изразена при представителките на нежния пол.

Когато луната е цялостна, при дамите се следи спад в съня с бързи очни придвижвания (Rapid Eyes Movement - REM), свързван с настроението и регулирането на страстите, а при мъжете - нарастване.

Освен по-малко REM сън, в пълнолунна нощ дамите си набират по-малко бездънен сън и по-малко оздравителен сън. Лишението от първокласен сън въздейства негативно върху настроението, с което може да се изясни за какво през днешния ден повече дами ще демонстрират безпокойствие.

При мъжете неналичието на задоволително количество бездънен сън и нарастването на REM съня по време на пълнолуние са свързани с така наречен резултат на струпване, вследствие на който те са по-сънливи.

Пълнолунието се отразява и върху апетита на дамите и мъжете, като ги прави по-гладни. Това се изяснява с промените в равнищата на хормоните, свързани с чувствата за задоволеност и апетит - надлежно лептин и грелин.

"Когато човек е лишен от задоволително количество бездънен сън и надлежно от сигнала за задоволеност, се задейства сигналът за апетит ", изяснява доктор Уокър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР