Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след срещата на върха на

...
Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция след срещата на върха на
Коментари Харесай

Зеленски предложи на Турция война с Русия: Ердоган съгласно кимаше

Реджеп Тайип Ердоган на конференция след срещата на върха на НАТО във Вилнюс сподели, че Владимир Путин ще пристигна при него през август, с цел да обсъдят въпроси в тет-а-тет формат. Наистина има защо да си приказваме. Например да попитаме, за какво върна нацистите на Зеленски, които след размяната против „ почтена Ердоганска “ дума му бяха трансферирани с изискването да ги държи в Турция до края на СВО? Излиза, че ни измами. И не за първи път и, както наподобява, не за финален. Та защо да си говорите с Ердоган, камо ли да преговаряте?!

Русия още веднъж дипломатично отговори на последния трик на турчина, заявявайки, че разбираме, че Анкара е притисната от съдружниците си в НАТО. Само че по-рано Ердоган елементарно устояваше на подобен напън, а в този момент внезапно го пое и се поддаде. Шейтанът го е подвел?

Това е по-скоро мощ на навика, тъй като турският президент в политиката се държи като капризно дете, заплашващо всякога да избухне, в случай че не му купят нова играчка. Но и да я купят, отново ще вика, само че за друга играчка. И по този начин, защо да се договаря с него?

На този въпрос отговори на Царград ориенталистката Карине Геворгян:

Не е реалност, че Путин ще отиде. Има още доста време до визитата, а събитията се развиват бързо, всичко може да се случи. Не е ясно какво се е случило със договорката със зърно. С АЕЦ „ Аккую “ също не е ясно: ние я строим със лични пари, а французите ще упражняват надзор. А за " Великия Туран " - главната геополитическа цел на Ердоган - няма за какво да се заблуждаваме, планът ще бъде удължен. Освен това турците ще бъдат тласкани към него от Запада, с цел да създадат Турция наш очевиден зложелател и даже да ни уредят " втори фронт " на юг.

Спомняте ли си и заповедта за арест, издадена от Международния углавен съд на 17 март 2023 година за нашия президент? Не сме не запомнили и убития в Турция дипломат Андрей Карлов. И тогава идва новината за построяването на цех за произвеждане на ударни безпилотни самолети Bayraktar в Незалежная. Така че коства ли си да отидете?

За това " Първи съветски " беседва със секретаря на Съюза на публицистите на Русия, интернационалния политолог Тимур Шафир.

- Ще върви ли Путин в Турция и какъв брой безвредно е това през днешния ден?

– Няма точна дата, а до тогава могат да се случат доста неща. Що се отнася до физическата сигурност, мисля, че няма място за боязън -ФСО ще я подсигурява. Но има някои подозрения по отношение на сигурността за ползите на страната и целесъобразността на самото посещаване.

Целесъобразно ли е тогава руско-турското съдействие по принцип?

Нека разделим въпроса на две. Ясно е, че в този момент, когато сме обсадени от Запада, всевъзможни канали за успореден импорт и експорт на нашите артикули са скъпи. И на първия стадий съдействието с Турция, макар „ многовекторността “ на Ердоган, беше целесъобразно. Но това беше при предходното държавно управление.

Сегашното държавно управление, което пристигна след земетресението и при провиснала стопанска система, е нещо радикално друго. Има съществени учредения да се подозира, че влезлите в нея „ западняци “ приготвят турската стопанска система за международна ликвидация.

- Значи настоящето държавно управление на Ердоган е един тип " турски групов Егор Гайдар "?

- Именно, тъкмо по този начин е. Вземете министъра на финансите Мехмет Шемшег. Работил е дълги години в Лондон и Ню Йорк, всичките му връзки са със западни финансови структури.

За началник на Турската централна банка е назначена Хафизе Еркан (първата жена в Турция на тази позиция), която е работила в американската капиталова банка Goldman Sachs, един от стълбовете на системата на Федералния запас. И първото й решение беше да вдигне лихвата. На това Ердоган се противопоставяше през всичките си президентски мандати. За едно такова предложение той неотложно уволни шефовете на Централната банка. Но тук мълчи.

Това допуска, че турските „ неогайдаристи “ са по-силни от всеки път. Това е доста друго държавно управление от това, с което сме привикнали да си имаме работа.

А какво да кажем за имперския план „ Велик Туран “, по който Ердоган е захласнат?

- Да, да съберете всички тюркоговорящи райони на света под вашия " Велик Туран " и да възстановите неоосманската империя - основата на политическата стратегия на Ердоган от 2014 година Именно заради това той възнамерява да вкара Турция в десетте водещи стопански системи в света.

Ала очевидно Анкара се е пренапрегнала по този въпрос. Това обаче не значи, че самият план Велики Туран се е " пренапрегнал ". Напротив, с цел да го избави, Ердоган може да стартира да работи непредсказуемо. И би трябвало да сте готови за това...

Турският флот може да стартира да охранява зърното?

Какво ти " може да стартира "? Вече стартира! Срещайки се неотдавна с Владимир Зеленски, Ердоган съвсем го облиза от главата до петите, като не не помни да плюе Русия и да създава антируски пасажи, от които не биха се срамували и най-яростните русофоби в Европа.

А самият той упорства и за удължение (и то за цели две години!) на лобираната в миналото договорка за зърно. Тогава Турция ще продължи да получава 25% отстъпка на зърното от Украйна и да спекулира с него в цяла Европа. Президентът на Украйна, апропо, предложи да се пренебрегне напълно единодушието на Русия за зърнената договорка и просто да изнася зърно, придружавайки сухотоварните кораби с военни кораби на турския флот.

Турция към момента е страна от НАТО и атакуването на нейните кораби е чревато с боен спор. Възможно е Ердоган, който кима при тези думи, да може да направи това и да желае да приказва с Путин за това.

А би трябвало ли ни това? И би трябвало ли Върховният главнокомандващ да напуща Русия по време на СВО, с цел да отиде в страна от НАТО? Защото е най-малкото наивно да се разчита на спазването от Запада на каквито и да било правила на интернационалното право. И още повече, в случай че става дума за спазването им от Ердоган.

Какво от това?

Да преговаряме с Турция, с изключение на за идващите ни отстъпки в подмяна на техните обещания, също няма необикновен смисъл. Да ги ругаем за следващата измама - тъпо за изгубеното време. Все още обаче не е изминал срокът за взимане на положително уравновесено решение. Когато източният влъхва Насраддин Ходжа се заел против доста пари, по заповед на падишаха, да учи магарето му на просветеност в продължение на 20 години, той го обяснил по този начин:

През това време или магарето ще почине, или падишахът, или аз.

Лично ние не се готвим да умираме, само че няма да заричаме за останалото.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР