Реджеп Тайип Ердоган е спечелил всички избори в Турция за

...
Реджеп Тайип Ердоган е спечелил всички избори в Турция за
Коментари Харесай

Експерти: Ако Ердоган загуби парламентарния вот, президентската му система ще отслабне


Реджеп Тайип Ердоган е спечелил всички избори в Турция за последните 16 години. Но след идните предварителни избори тази седмица той може да загуби парламентарното си болшинство. Вината за това е в икономическата рецесия.

На 24 юни в Турция ще се проведат предварителни парламентарни и президентски избори. Според социологическите изследвания от 45 до 55% от интервюираните биха дали гласа си за сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Но в реалност гласоподавателите гласуващи за него могат да бъдат доста по-малко, предизвестяват специалистите.

Хакан Байракчъ, създател на института за публично отзиви Сонар, съобщи, че ръководещите са основали в страната атмосфера на боязън, вследствие на която съвсем 10% от гласоподавателите няма да споделят намерено пред социолозите за кого биха дали гласа си. По време на анкетите те няма да отговорят почтено и затова Байракчъ счита, че изборните резултати значително ще се разграничават от данните на социолозите.

След като на референдума през 2017 година в Турция беше утвърдена конституционната промяна, предвиждаща прекосяването от парламентарна в президентска република, на идните избори гласоподавателите би трябвало по едно и също време да гласоподават за парламент и държавен глава. За Ердоган, който в продължение на 16 години е побеждавал на всички избори, идното гласоподаване ще бъде най-трудното в неговата политическа кариера.

[b]Лошата изборна акция на Ердоган[/b]

Впрочем, за тежки избори се готви и неговата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/, която дефинира политическия курс на страната в течение на доста години – откогато Ердоган за пръв път победи на парламентарни избори през 2002 година Йозер Сенчар, създател и шеф на института за изследване на публичното мнение Метропол, в продължение на 25 години следи политическата кариера на Реджеп Тайип Ердоган.

„ Никога по-рано той не е правил толкоз неприятна изборна акция “, счита Йозер Сенчар. Според него актуалният турски водач повече няма тактика и реформаторски хрумвания за бъдещето. По време на своите предизборни изяви пред гласоподавателите Ердоган наподобява слаб е безучастен, счита Сенчар.

„ Никога до момента той не е допускал толкоз доста неточности в речите си “, показва специалистът и споделя своите подозрения по отношение на това дали Ердоган ще резервира властта. Най-големият триумф на турския политик, който към този момент 16 години е на власт, е икономическият напредък на страната. През последните 15 години междинният годишен приход на глава от популацията в Турция се усили от 3500 $ до 10 000 $, на всички места се следи строителен взрив.

[b]Проблемите в турската стопанска система се задълбочават[/b]

Турската стопанска система претърпява сложни времена. След несполучливия опит за държавен прелом през юли 2016 година и последвалото го изключително състояние в страната, курсът на турската лира спадна с 30%. Нивото на непознатите вложения внезапно понижа, както и доверието към турската стопанска система като цяло от страна на международните финансови пазари.

Ердоган, който по религиозни съображения постоянно и обществено се афишира против повдигането на главната рента от Централната банка, е заставен през последните дни да си затвори очите за това, с цел да може да спре инфлацията и падението на курса на лирата.
 Турците усещат все по-силно икономическите проблеми. Турците усещат все по-силно икономическите проблеми. / БГНЕС
„ За пръв път от 16 години Ердоган не може да приказва за триумфи, той повече не ръководи стопанската система. Растат проблемите в опазването на здравето и образованието “, установи Сенчар. Турците много мъчително усещат последствията от икономическата рецесия. За това доста от тях са равнодушни към предизборната акция на Ердоган.

[b]Надежда за турската опозиция[/b]

Анализаторът Гюлфем Сайдан Санвер счита, че на Ердоган ще му бъде все по-трудно да показа своите хрумвания до гласоподавателите. За своето проучване, отдадено на изборните триумфи на ръководещата ПСР, Санвер бе удостоена с премията Pollie Award, връчвана от Американската асоциация на политическите консултанти.

Тя счита, че стремежът на Ердоган да показва политическа игра, в която взе участие единствено един състезател – той самият, е довела до това, че поддръжката за самия него в личната му партия е намаляла. „ По време на своите изявления на партийните конгреси той постоянно е самичък. Неговите хрумвания не доближават до съпартийците му “, съобщи анализаторката.

В същото време претендентът за президент от опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ Мухаррем Индже е съумял да увеличи своя рейтинг до 30%, сочат допитванията. Опозицията е стимулирана и има късмет да завоюва тези избори. „ Ердоган към момента се пробва да играе на страховете на гласоподавателите с десни и консервативни възгледи “, изяснява Санвер. По тази причина през последните дни той приказва за военните интервенции против кюрдите в Северен Ирак. Така той се пробва да наплаши гласоподавателите със промяната на властта и да ускори възможностите си за победа.

[b]Идва ли краят на мощната президентска система на ръководство?[/b]

Според последните социологически допитвания възможностите на Ердоган да завоюва на втори тур са огромни. Но ПСР, която сътвори предизборна коалиция с извънредно дясната Партия на националистическото деяние /ПНД/ може и да не получи болшинство, тогава то ще бъде в ръцете на опозицията.

Четири опозиционни партии – лявоцентристката Народно-републиканска партия, проислямистката Партия на благоденствието, Добрата партия и Демократическата партия – сътвориха коалиция в навечерието на парламентарните избори. Ако те получат болшинство във Великото Национално заседание на Турция /ВНСТ/, Ердоган ще се лиши от поддръжка във висшия законодателен орган. Силната президентска система на ръководство, в която опозицията вижда детайли на тирания, ще остане единствено фантазия за Ердоган, показват специалистите.

Ако ПСР загуби парламентарното си болшинство, за Ердоган ще настъпят сложни времена, съгласна е и Гюлфем Сайдан Санвер. След оповестяването на изключително състояние той можеше да ръководи страната благодарение на декрети и укази. „ Ако ръководещата ПСР се лиши от болшинство, Ердоган ще загуби част от своята власт и президентската система на ръководство ще отслабне. Той няма да бъде ефикасна президент и ще би трябвало да признае властта на Народното събрание “, заключава тя. /ДВ
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР