Реджеп Тайип Ердоган бе избран за трети път за президент

...
Реджеп Тайип Ердоган бе избран за трети път за президент
Коментари Харесай

Ердоган оцеля в едно от най-големите изпитания в политическата си кариера

Реджеп Тайип Ердоган бе определен за трети път за президент на Турция. С това той става най-дълго управлявалият президент в историята на страната. Ердоган е получил 52,14 % от гласовете, а съперникът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86 %. Ердоган получава повече гласове в Анкара от противника си, а в Истанбул резултатът е съвсем подравнен.

Право на избор на втория тур имаха 64 197 419 души. Както и на първия тур, и на този изборната интензивност също е висока – 85,50%.

Хиляди поддръжници на Ердоган излязоха по улиците в разнообразни турски градове, с цел да отпразнуват следващата му победа. В речта си пред президентския замък в столицата Анкара той даде обещание да понижи инфлацията и прикани за единение:

„ Сега е времето да оставим настрани всички диспути и спорове по отношение на изборния интервал и да се обединим към нашите национални цели и фантазии “, съобщи Ердоган.

Кемал Кълъчдароглу, представител на обединяване от шест партии, призна провалянето си в къса тирада. Той съобщи, че изпитва „ същинска горест за огромните компликации, които чакат страната “. Призова 25-те милиона турци, дали своят вот за него, да не се отхвърлят от битката си за народна власт:

„ Моля, дано поддържаме битката за народна власт жива за себе си, за вашите деца, на тези избори се прояви волята на хората за промяна на един властнически режим макар целия напън. Ще продължим да бъдем в челните редици на тази битка, до момента в който същинската народна власт не пристигна в страната ни “.

На актуалните избори Ердоган бе изправен пред едно от най-големите тествания в политическата си кариера, до момента в който Турция се задъхва от високата инфлация и най-опустошителното земетресение от 1999 година насам.

Ердоган управлява 85-милионната страна през една от най-променящите се и разединяващи я столетия. Турция се трансформира във военна и геополитическа мощ, която играе роля в спорове от Сирия до Украйна. Влиянието на страната, член на НАТО, както в Европа, по този начин и в Близкия изток, прави резултата от изборите толкоз значим за Вашингтон и Брюксел, колкото и за Дамаск и Москва. Ердоган е възхваляван в консервативна Турция, която по време на неговото ръководство претърпя взрив в развиването си. По-религиозните гласоподаватели също са му признателни за решението да отстрани рестриктивните мерки от светската ера за забрадките и да открива повече ислямски учебни заведения.
Световни водачи поздравиха Ердоган за успеха му на балотажа за президент
Световни водачи поздравиха Реджеп Ердоган за успеха му в балотажа на президентските избори. Реакциите отразяват въздействието, което Ердоган има на интернационалната сцена.

Американският президент Джо Байдън чака с турския водач да продължат да работят дружно като съдружници от НАТО.

Германският канцлер Олаф Шолц акцентира, че страната му и Турция са близки сътрудници, чиито нации и стопански системи са надълбоко взаимосвързани.

Френският президент Еманюел Макрон и английският министър председател Риши Сунак също акцентираха предстоящо съдействие с Турция в региона на сигурността.

Лидерите на Русия и Украйна бяха измежду първите, отправили поздравления за изборната победа, в това число тъй като Ердоган се старае да играе роля на медиатор сред двете воюващи страни.

Президентът на Русия Владимир Путин назова турския водач „ безценен другар “ и дефинира успеха му като ясно доказателство за поддръжката на турския народ.

Украинският държавен глава Володимир Зеленски уточни, че се надява да има в допълнение подсилване на стратегическото партньорство сред двете страни за сигурност и непоклатимост в Европа.

Ердоган получи поздравления и от интернационалните водачи, с които преди е имал обществени разногласия, с цел да показва въздействието си пред турските гласоподаватели. Сред тях са ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която преди 2 години остана без стол по време на диалози с президента на Турция в Анкара, както и египетският държавен глава Абдел Фатах ас Сиси, който Ердоган упрекна за нелегитимен, откакто взе властта в Египет с прелом преди 10 години.

От своя страна шведският министър председател Улф Кристершон поздрави Ердоган, заявявайки, че „ нашата обща сигурност е бъдеш приоритет “ – явен намек за кандидатурата на Швеция за НАТО, която турският президент блокира към този момент над година.

Източник: БТА/БНР/БГНЕС

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР