Редицата смъртоносни атаки може да нанесат тежък удар върху една

...
Редицата смъртоносни атаки може да нанесат тежък удар върху една
Коментари Харесай

Колко тежко ще пострада икономиката на Шри Ланка след атентатите?

Редицата смъртоносни офанзиви може да нанесат тежък удар върху една от най-крехките азиатски стопански системи. На Великден бомби бяха взривени в черкви и хотели в Шри Ланка, убивайки най-малко 290 души и ранявайки стотици, напомня CNN. Поне 39 от убитите са били задгранични туристи, в това число от Англия, Дания, Австралия и Индия.

Терористичните офанзиви могат да увредят тежко стопанската система на страната, която разчита доста на туризма. Островът приема към 2,5 милиона гости годишно. Туризмът е измежду най-значимите браншове за стопанската система на Шри Ланка, като поддържа съществуването на 1 милион работни места при население от малко над 21 милиона души и способства за към 5 % от брутния вътрешен артикул. Секторът е и третият максимален източник на задгранична валута, съгласно Capital Economics. Важността на туризма набъбна доста през последните 10 години.

Терористичните офанзиви обаче най-вероятно ще ударят тежко промишлеността, най-малко в кратковременен проект.

Вече има отказани пътувания

Един бизнес, който усеща удара мигновено, е Ski Lankan Airlines - националния презвозвач. Главният изпълнителен шеф Випула Гунатилека съобщи пред CNN Business, че стотици пасажери към този момент са отказали пътуването след офанзивите в неделя. " Тъй като бяха атакувани и хотели, може да чакаме от ден на ден и повече отказани резервации, изключително от чужбина ", споделя той.

Авиолинията е виновна за транспорта на една трета от задграничните туристи. Според основния шеф към момента е прекомерно рано, с цел да се реши какъв брой дълго ще продължи тази обстановка.

Инвеститорите могат да изгубят доверие

Американските долари, китайските юани и другите валути, които туристите харчат в Шри Ланка, са жизненоважни за стопанската система. Страната се нуждае от непрекъснат приток на валута, с цел да изплаща задграничния си дълг. Той е към 80% от брутния вътрешен артикул на страната, сочи статистиката, и се покачва. Наскоро рейтинговите организации понижиха рейтинга на страната точно поради подозрението, че страната може да изплаща дълга си.

В последно време Шри Ланка пострада, както и останалите разрастващи се стопански системи, откакто задграничните вложители изтеглиха голямо количество средства от страната поради поскъпващия $.

Ако вложителите изгубят доверието, че Шри Ланка могат да изплащат задълженията си, това ще отслаби още повече валутата на страната, което ще натежи още повече на стопанската система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР