Редица западни държави купуват руски енергийни ресурси, заобикаляйки наложените от

...
Редица западни държави купуват руски енергийни ресурси, заобикаляйки наложените от
Коментари Харесай

Западът заобикаля санкциите си, като купува руски петрол от Индия

Редица западни страни купуват съветски енергийни запаси, заобикаляйки наложените от тях наказания, по-специално нефт от Русия се купува от Индия, съобщи сенатор Алексей Пушков в своя канал в Telegram.

Ситуацията с съветския газ е сходна: Полша го купува от Германия в противоположна посока, а Финландия и Франция го купуват под формата на полутечен природен газ (LNG), твърди Алексей Пушков. В същото време доста европейски страни настояват, че не се нуждаят от съветски петрол и газ, сподели политикът.

В средата на юни Ройтерс заяви, че Индия е нараснала покупките си на съветски нефт 31 пъти. Един от източниците свързва това с препоръчаната отстъпка от до 30% от съветските енергийни доставки. Индийският министър на външните работи Субраманям Джайшанкар изясни увеличението на съветските доставки с обстоятелството, че международните пазари са станали по-малко отворени, като отхвърли обвиняванията за политизиране на покупките.

След началото на военната интервенция на Русия в Украйна доста страни, в това число Европейски Съюз и Съединени американски щати, постановиха няколко пакета от наказания против Москва. В началото на март Съединени американски щати постановиха ембарго върху съветския нефт, а на 30 май Европейски Съюз утвърди различен пакет от наказания, включващ поетапно прекъсване на съветския нефт. Според изчисленията на Bloomberg загубите на Русия от частичното ембарго върху съветския нефт ще възлизат на към 22 милиарда $ годишно.

След това цените на силата се покачиха в редица страни, по-специално в Съединени американски щати, където цените на бензина доближиха рекордно високи стойности, достигайки приблизително 5 $ за галон. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Съединени американски щати и Европейски Съюз са разбрали, че ограниченията върху съветския нефт ще имат такива последствия. Междувременно френският президент Еманюел Макрон съобщи, че повишението на цените на силата е потрес за европейците и акцентира, че цените на петрола и газа би трябвало да бъдат по-добре следени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР