Редица щети са причинени в Кърджали заради силния вятър, чиито

...
Редица щети са причинени в Кърджали заради силния вятър, чиито
Коментари Харесай

В Родопите е като след война заради стихията

Редица вреди са породени в Кърджали поради мощния вятър, чиито пориви доближиха до 24 метра в секунда, оповестява 24rodopi.com. Масивна врата на входа на търговски център в центъра на града бе безусловно пометена от вятъра. За благополучие при разбиването й на тротоара наоколо е нямало хора.

Има доста прекратени кабели поради счупени клони от дърветата. В парк „ Арпезос Север “ има съборено осведомително табло. Дърво и ел.стълб паднаха в нощта против четвъртък в квартал „ Ст. бунар “.

Три обитаеми места в община Баните са останали без електрозахранване, в другите общини обстановката е спокойна. Това заяви регионалният шеф на Смолян Недялко Славов по отношение на оповестеното бедствено състояние в регионалния град, оповестява " Фокус ".

“От 8.00 часа през днешния ден в община Смолян е оповестено бедствено състояние по отношение на провалите, нанесени от бурния вятър. До някои от тези места като Турян е пресечен и достъпът поради паднали дървета по пътната настилка “, сподели още Славов и посочи, че има и дребни провали по покриви на здания и паднали паркови дървета в градските зони. „ Прекъснато е електрозахранването и в няколко огромни квартала в града. Спряно е и придвижването на лифтовете поради мощния вятър, който продължава и сега “, изясни той.


В същото време 70 на 100 от обитаемоте места в община Смолян са без електричество, а сигналите за паднали дървета се десетки, разгласи зам.-областният шеф Адриан Петров, представен от 24smolian.com.

Мобилизирани са доброволци и чиновници на горските стопанства, които се включват интензивно в отстраняването на падналите дървета в района. „ Най-тежко е ситуацията в община Смолян, където към този момент има оповестено бедствено състояние, има редица села без достъп. В момента два екипа на пожарната разчистват пътя до Турян, само че откакто отстранен едно дърво, след тях падат още, чупят се като клечки за зъби ", разяснява Петров.

В момента не е прекратен образователният развой в общината, като главната причина за това е децата да са на несъмнено място. „ Осветително тяло падна на половин метър пред колата ми, има редица провали в града ", разяснява още Петров. Заради вреди по постройката на театъра в Смолян са анулирани подготовките на Ансамбъл „ Родопа ", защото стъклата на капандурите са счупени, провали има и по покрива на Областна администрация.

Вятърът е отнесъл и покрива на триетажна къща в смолянския квартал „ Райково ". Домът на семейство Илчеви, който се намира на ул. " Георги Русев " е останал без покрив рано сутринта в четвъртък. Няма потърпевши хора.


Много къщи без покриви има в село Турян, оповестява зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова. „ Вече нямаме връзка с много обитаеми места, клетките на мобилните оператори не работят. Затворени са детските градини и училица в Смилян, Момчиловци и Ряка ", добави Цекова. Според нея, от 12 до 14 часа се чака още по-силен ентусиазъм напразно, като се умоляват хората да не напущат домовете си. „ От Обсерваторията в „ Рожен " ни оповестиха, че са измерени пориви напразно от 65 км/ч. Очакваме утежняване на ситуацията ", добави инж. Цекова.


Населени места без ток и с провали има в община Баните, като основната причина за неналичието на електричество са скъсани далекопроводи, в резултат на паднали и изкоренени дървета.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР