Редица събития в последните месеци водят до повишаване на нивата

...
Редица събития в последните месеци водят до повишаване на нивата
Коментари Харесай

Кофас предупреди:Рисковете при Турция нарастват, включително и за българските износители

Редица събития в последните месеци водят до повишение на равнищата на риск в прилежаща Турция. Обтягането на политическите взаимоотношения с някои страни доведоха до спад на лирата, която за малко време загуби 34% от цената си по отношение на американския $, стигайки до рекордно ниското равнище – 5.09 за 1 $. Истанбулската борса означи спад с повече от 2.5%.

Това основава и опасности за българските компании, които търгуват с Турция. От Кофас плануват, че увеличаващата се неустановеност се чака да повлияе в посока просрочване на заплащанията и евентуално понижаване на поръчките към български контрагенти заради повишаване на еврото. По предварителните данни на Национален статистически институт за първите 6 месеца на 2018 и, износът FOB на България за Турция възлиза на 1.75 млрд лева, което съставлява 22% от общия експорт към страните отвън Европейски Съюз. Износът понижава по отношение на същия интервал, когато е бил 2.14 млрд (24% от износа по отношение на трети страни).

Проблемите с турската валута ще усили напрежението както върху държавния, по този начин и върху частния бранш. Централната банка в южната ни съседка предвижда увеличение на инфлацията от 8.4% до 13.4% за 2018 година и от 6.5% до 9.3% за 2019 година заради неспиращия спад на лирата от началото на тази година. Потребителските цени набъбнаха с 15% през юни, а индустриалните цени скочиха до рекордните 23%. Заедно с увеличението на цените на електричеството и питателните артикули, инфлацията ще продължи да пораства – Кофас предвижда, че ще доближи рекордни равнища. Възможно е междинната годишна инфлация за 2018 да се повиши от 13.5% до 15%.

Зависимостта на турската стопанска система от вносни индустриални материали е повода за нараснали разноски в производството във време, в което лирата е слаба. Разходите за финансиране също нарастват паралелно с високите лихвени проценти, заложени от централната банка. Лихвените проценти на потребителските заеми се повишиха от 15% за 2017 до 25%, а тези на корпоративните заеми – от 14% до 24%. Всички браншове в страната е допустимо да бъдат наранени от засиленото финансиране и увеличените разноски за индустриални материали. Най-засегнати обаче ще бъдат секторите, свързани с вътрешното търсене на пазара в страната и тези, които разчитат повече на вносни артикули. Експортните такива като автомобилния, селското стопанство, текстилния бранш и облеклото ще имат опцията отчасти да компенсират за загубите във вътрешния пазар посредством доходи от експортни артикули.

В допълнение, турската стопанска система ще премине през закъснение във втората половина от годината. До скоро се очакваше това да стане по-постепенно, само че заради влошеното финансово състояние на страната, ниското локално произвеждане, огромния дълг в частния бранш и възходящата потребност от външно финансиране, ще се следи още по-драстично закъснение, плануват специалистите на Кофас.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР