Редица предложения за промени в следващия тригодишен Национален рамков договор

...
Редица предложения за промени в следващия тригодишен Национален рамков договор
Коментари Харесай

Предлагат в НРД лекарите да могат да отписват пациенти от листите си в случай на агресия

Редица оферти за промени в идващия тригодишен Национален рамков контракт (НРД) вършат от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ). Предложенията са изпратени до БЛС, както и до членовете на Борда по Обща медицина към БЛС, разисквани са от УС и Народно събрание на НСОПЛБ и са показани пред участниците в Националната научно-практическа конференция по Обща медицина.

Личните лекари оферират НЗОК в период 1-30 септември на настоящата година да уведомява (с писма, СМС, електронни съобщения) всички пациенти, за които не е регистриран профилактичен обзор до края на август, както и да ги уведомява при сигнал от страна на изпълнителите на здравна помощ за неспазване на регламентирания ред и за демонстрация на експанзия. В случай на още един случай за същото лице Касата да го уведомява документално с копие до персоналния доктор за прекратяването на използването на здравна помощ от съответното лечебно заведение и за опциите да избере друго.

При спор, непреодолимо недоразумение или проявено принуждение над персоналния доктор, се предлага той да приключва здравното обслужване на нападателния пациент. Така обаче пациентът ще остава без достъп до първична извънболнична здравна помощ, макар че може да се нуждае от такава, по тази причина съгласно фамилните лекари би трябвало да се планува ред за ексклузивен избор на ОПЛ в тези случаи. „ Така ще бъде прекратена практиката нормативната уредба да насърчава насилниците над лекари “, считат от НСОПЛБ.

Предлага се и в НРД да се запише, че лекарят не носи отговорност при несъблюдение от страна на пациента на лекарските наставления, рекомендации и назначения, отразени в Амбулаторния лист или друга здравна документи по смисъла на НРД.

Сред другите оферти са лекари без добита компетентност по обща медицина да могат да правят действия в лечебно заведение за ПИМП като наети или заместващи доктор. Лекарите, специализиращи обща медицина в обучителна процедура, могат да бъдат заместващи лекари на титуляря за избран от него интервал.

От Сдружението упорстват в НРД да се запише, че размерите и цените на медицински действия, открити в НРД, са обособена част от наличието на типовите контракти и анексите се договарят настрана в НРД като прибавка към типовите контракти. „ Много постоянно НЗОК употребява порочната процедура да обвързва обновените цени на медицинските действия, които са по-благоприятни за изпълнителите, с въвеждане на правила за работа, които са в техен ущърб. Ако БЛС не одобри усложнените правила, НЗОК отхвърля да актуализира цените “, стимулират настояването от НСОПЛБ.

Освен това от Сдружението упорстват да отпадне лимитирането на медицинските действия, а лимитът да се трансферира към електронния запис на пациентите и при положение на нужда пациентът да желае позволение от НЗОК за осъществяване на спомагателни проучвания и съвещания.

Личните лекари упорстват да отпадне и попълването и съхранението на цялата хартиена документи заради съществуването й в електронен вид.

Те обаче оферират и вид, при който остава подписването от пациента на документите до въвеждане на електронна идентификация, като това да се изисква единствено за електронния амбулаторен лист за активност, заплащана от НЗОК.

От НСОПЛБ означават, че задължението за обезпечаване на механически допустимо и налично средство за сключване от страна на пациента на електронни документи е на съответните държавни институции, а не на лекарите и е неприемливо лекарите да се натоварват с спомагателна административна тежест, с цел да компенсират несвършената работа от страна на държавните институции. „ Особено несвоевременно е НЗОК да изисква автограф на пациента при определяне на медикаментите, откакто отпадна подписът на пациента при разпределяне на медикаментите в аптеката “, безапелационни са от Сдружението.

Пълния текст на предложенията може да видите ,  и 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР