Редица потребителски устройства могат да станат импровизирани оръжия или най-малкото

...
Редица потребителски устройства могат да станат импровизирани оръжия или най-малкото
Коментари Харесай

Електронните джаджи в ролята на звукови оръжия

Редица потребителски устройства могат да станат спонтанни оръжия или най-малкото провокиращ детайл, който плаши и дезориентира хората, даже поврежда слуха им

Някои звуци могат да уплашат и дезориентират хората (снимка: CCO Public Domain)

Много от модерни те електронни джаджи могат да бъдат хакнати и употребявани като „ звуково оръжие ”, сочат изследвания. При задоволителна огромна мощ, сходно оръжие може да изплаши, дезориентира или даже да нарани потребителя.

Специалистът по сигурност Мат Уикси от PWC твърди, че редица потребителски устройства могат да станат спонтанни оръжия или най-малкото провокиращ детайл. Сред тях са преносими компютри, мобилни телефони, слушалки, акустични системи и няколко типа високоговорители, отбелязва в репортаж по тематиката BBC.

В хода на проучването се оказа, че доста модерни устройства са способни да издават високочестотни и нискочестотни звуци, които са неприятни за хората. За да извършите това, би трябвало да получите програмен достъп до устройството и, по-просто казано, да усилите оптимално високоговорителите.

При съществуване на задоволителна огромна мощ, звукът може да изплаши, дезориентира или даже да нарани потребителя, по-точно – неговите слухови органи, твърди проучването.

Много модерни устройства са способни да издават високочестотни и нискочестотни звуци, които са неприятни за хората (снимка: CCO Public Domain)

Уикси разяснява, че в някои случаи офанзивите могат да се осъществят с потребление на известни уязвимости в съответно устройство. При други сюжети се постанова физически достъп до устройството.

Така да вземем за пример, експертът е направил една от офанзивите, употребявайки стратегия, която сканира местни Wi-Fi и Bluetooth мрежи за уязвими устройства. След разкриване на такива устройства е изработен опит за хакване.
още по тематиката
В един от случаите тестването на звука като оръжие е предизвикало вреди на самото устройство – то е спряло да работи от претоварване. Освен това всички проби са извършени в звукоизолирана стая и в опитите не е взел участие нито един човек, прецизира Уикси.

Експертът към този момент се е свързал с редица производители на устройства, с цел да им помогне да разработят защитно съоръжение, което може да помогне, в случай че техните артикули се употребяват за възпроизвеждане на рискови или дразнещи звуци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР