Редица натрупани проблеми с работата на търговския регистър ще бъдат

...
Редица натрупани проблеми с работата на търговския регистър ще бъдат
Коментари Харесай

Проблемите с Търговския регистър ще бъдат обсъдени на широк дебат през септември

Редица насъбрани проблеми с работата на комерсиалния указател ще бъдат разисквани на необятна полемика през септември. Договорката беше реализирана по време на среща сред омбудсмана Мая Манолова, юристи, заместник-министъра на правораздаването Десислава Ахладова, шефа на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, заяви БГНЕС.

На диалога участваха представители от Facebook общността на българските юристи, които срещнаха Агенцията по вписванията за редица събрани и насъбрани във времето частни проблеми, които са в ущърб на техните клиенти.

Facebook сдружението изрази мнение, че една необятна социална полемика би била потребна за решаването на проблемите, но прекаленото отсрочване на диалога ще задълбочи още повече работата на юристите. Като цяло мнението на юристите е, че диалозите във формат омбудсман - Агенция по вписванията дават въпреки и мъчно забележими резултати.

В средата на май 64 юристи от сдружението написаха отворено писмо до Мая Манолова, в което се оплакаха от практиките в Търговския указател. Юристите настояват, че длъжностните лица по регистрацията употребяват практики на " ръба на закона ", които основават чувството, че Търговският указател работи най-вече за събиране на такси от компаниите. В писмото се упорства Мая Манолова да се намеси и да предложи законови промени, които да прекратят " своеволията ". Адвокатите описаха в писмото до Манолова, че някои чиновници в Търговския указател си разрешават да дават даже инструкции по заявките за регистриране. Според тях регистърното произвеждане се е трансформирало в машина за производство на отводи от регистриране на декларираните фирмени промени. Безконтролно и безнаказано се издават спорни отводи и инструкции, невъзможни за осъществяване. Юристите упорстват да се вкара дисциплинарна отговорност и санкции за длъжностните лица по регистрацията, които правят сходни дейности.

От своя страна, Мая Манолова заяви, че е е внесла проектозакон, който да реши въпроса с присъждането на разноските по правосъдни дела срещу актове на Агенцията по вписванията, извоювани от жители и юристи или от компании. „ Надявам се депутатите да намерят време да прегледат това законодателно предложение “, означи Манолова.

Заместник-министърът на правораздаването Десислава Ахладова съобщи, че по време на първата среща със сдружението са сложени редица и значими проблеми, които касаят работата на Търговския указател. Ахладова отхвърли изказванието на юристите, че нямат мнение по поставените въпроси. Според нея до тях е изпратено мнение в над 17 страници, в което Агенцията по вписванията е дала отговор. Препоръката е всички зародили въпроси да бъдат поставяни пред новосъздадения Консултативен съвет към Агенцията по вписванията.

Директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева съобщи, че е реалност, че „ редица инструкции, които се дават, са непълни и те към нито един миг не могат да бъдат цялостни, защото материята е динамична. Т.е няма по какъв начин да твърдим, че напътствията ще обзет всичко и няма да се трансформират “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР