Редица интернет компании твърдят, че могат да създадат дигитален образ,

...
Редица интернет компании твърдят, че могат да създадат дигитален образ,
Коментари Харесай

Компютърно чудо: Вече можем да общуваме и след смъртта

Редица интернет компании настояват, че могат да основат цифров облик, който надживява човешкия оригинал, след което остава като завещание за роднините. С помощта на изкуствения разсъдък софтуерните компании основават чатботове от осведомителни данни, които могат да пишат или даже да приказват като умрелия. Други компании пък напряко основават виртуални аватари - триизмерни изображения, с които опечалените могат да си взаимодействат, разказва АРД новата високотехнологична бизнес ниша.

You, Only Virtual (YOV) е американски стартъп от софтуерния отрасъл. Неговият създател Джъстин Харисън популяризира активността на компанията си в YouTube със следния апел: " Всеки би трябвало да отдели миг и да се замисли какво е да загубиш някого, който обичаш и за който си угрижен. " Харисън разказва YOV като информационна платформа, употребяваща изкуствен интелект за основаването на аватари на обичани хора. За да може след кончината на обичания човек, общуването с него да продължи. Колкото повече информация е налична за съответния умрял, толкоз по-реалистично е изкуственият разсъдък да успее да го имитира. Това обаче довежда и до особени обстановки. В Южна Корея жена поръчала аватар на ненадейно умрялата си седемгодишна щерка, с цел да може да я срещне още веднъж и да се сбогува с нея. След това момичето алегорично умряло още веднъж. Корейската майка изяснява, че това ѝ е помогнало да овладее скръбта си.

Трудното " довиждане "

Скептиците обаче предизвестяват, че опечалените могат да изпаднат според и да се свързват неведнъж с аватара на умрелия непосредствен. Така те по-трудно ще се примирят с мисълта, че става дума за безвъзвратна загуба. " Както опечалените вървят на гроба и приказват с умрелия пред надгробния му монумент, по този начин в бъдеще може би ще беседваме с аватар, който даже ще може да ни дава отговор с гласа на умрелия, написа " Актуално ". Но дали желаеме сходно нещо – това би трябвало да реши всеки самичък за себе си ", споделя Джесика Хезен, специалист по въпросите на етиката, правото и сигурността на цифровите данни от Университета в Тюбинген.

Виртуалното оцеляване и злоупотребите с него Нараства броят на хората, изключително в Съединени американски щати, Азия и Англия, които изцяло умишлено възнамеряват виртуалното си оцеляване преди да са умряли. Те се снимат и дават отговор на въпроси за живота си. По-късно изкуственият разсъдък внася тази информация в аватара им. Популярно приложение на тези нови технологии, да вземем за пример, е аватар на умрял дядо, който с истинския си глас продължава да чете приказки за лека нощ на внуците. Възможността за корист с данните и аватарите обаче рядко става обект на социална полемика. Експертката Хезен вижда проблем в това, че до момента не е било регламентирано кой има право да основава аватари на умряли хора. Това значи, че те могат да бъдат конструирани след гибелта на обещано лице, без да му е било желано единодушие приживе. " А сходни аватари могат да отразяват един изцяло друг и килнат облик. Или аватарите могат да бъдат употребявани от хора с манипулативни цели ", показва Хезен пред немската обществено-правна медия АРД. Затова е допустимо да се стигне до доста неприятни обстановки. Дали в бъдеще няма да е належащо категорично да посочваме в наследствата си, че не желаем основаването на наш аватар?

Данните ни остават в интернет и след нашата гибел

На равнище Европейски Съюз към този момент съществуват регулаторни оферти за изкуствения разсъдък. В някои от тях се загатва частично и въпросът за цифровите аватари на физически лица, които са умряли. Ясно е въпреки всичко, че от " цифровия живот след гибелта " печеливши ще са най-вече огромните компании, които събират и обработват персонални данни, тъй като това е и способ за комерсиализация на данните, разяснява пред АРД изследователката Хезен. " Всички ние в последна сметка живеем значително в интернет и нашите данни остават там, даже и откакто сме умряли ", предизвестява тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР