Редица градове в развиващите се страни разполагат с инфраструктура, която

...
Редица градове в развиващите се страни разполагат с инфраструктура, която
Коментари Харесай

Задръстванията в развиващите се страни могат да забавят икономиката


Редица градове в разрастващите се страни разполагат с инфраструктура, която не може да поеме повишения авто поток. Балканските градове Букурещ и Истанбул са измежду международните водачи в тази отрицателна ранглиста.

Пътните мрежи в доста огромни градове в разрастващите се страни към този момент работят на лимита поради нарасналия се брой на притежателите на транспортни средства, което е разследване от икономическия напредък в тези страни при започване на 21 век, и лимитираните благоприятни условия за ново обмисляне. Това слага под подозрение дълготрайните прогнози за мощен напредък на продажбите на коли и търсенето на петрола.

Широко публикуваните упования, свързани с увеличението на равнището на автомобилизация в разрастващите се страни, могат да не се оправдаят поради възходящата рецесия със тапите, считат експертите от Legal & General Investment Management (LGIM), които ръководят активи за 1,29 трилиона $.

„ Очаква се, че след 20 години броят на леките коли в света ще се удвои и 90% от този растеж ще бъде за сметка на развиващия се свят. В същото време не се регистрират фундаменталните разлики сред огромните градове в разрастващите се и развити страни “, отбелязва анализаторът на LGIM Кърт Гилбърт. Плътността на население на първите е три пъти по-голяма, в сравнение с в градовете от развитите страни /оценката е направена въз основа на изследване на 100 най-населени градове в света/.

Според прогнозите на Вербовъчна разработка в страните, които са отвън Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/, броят на леките коли ще се утрои до 1,2 милиарда през 2015-2035 година и значително поради това световното търсене на енергийни запаси ще се усили с 30% за посочения интервал. „ ЕксонМобил “ чака увеличение на потреблението на енергийни запаси в транспортния бранш на Азиатско-Тихоокеанския район с 62% в интервала 2015-2040 година, защото увеличението на броя на колите мощно ще надвиши резултата от повишението на енергийната успеваемост.

Но LGIM дават за образец Пекин, който към този момент взе строги ограничения за битка със тапите по пътищата и замърсяването на въздуха. През 2010 година столицата на Китай вкара лотарийна система за правото да придобиеш кола, откакто за предходните 7 години броят на колите на 1000 поданици са удвои и доближи 231. От тогава градският авто парк стартира да пораства доста по-бавно, в този момент коли имат 252 на всеки 1000 поданици. Шансовете за победа във финалния кръг на лотарията през предходната година бяха 1 на 783, показва Гилбърт.

В други китайски градове, приели или разглеждащи рестриктивните мерки върху продажбата на коли, техният междинен брой е 220 на 1000 души, отбелязва той. Ако вземем това в качеството на ориентир за цялата страна, тогава броят на колите в нея ще нарасне от днешните 290 милиона до единствено 369 милиона през 2035 година, съгласно оценките на LGIM. Това е доста по-малко от 477 милиона, планувани от огромна изследователска компания от Съединени американски щати, на която се базира LGIM /без да разкрива нейното име/. Тази разлика е еквивалентна на потреблението на 2,5 милиона барела нефт на ден.

Производителят на навигационно съоръжение TomTom е проучил обстановката в 188 градове с население над 800 000 души и е разкрил, че в доста други разрастващи се страни натоварването по пътищата не е по-малко, в сравнение с в Китай, и по-голямо, в сравнение с в развитите страни. По данни на TomTom най-лошо е ситуацията в Мексико, следват Банкок и Джакарта, а Пекин е едвам на 10 място. Той е изпреварен от Букурещ, Истанбул, Рио де Жанейро, тайванския град Тайнан, а също по този начин от китайските Чунцин и Чънду. 19 от 20 най-натоварени градове са в развиващия се свят. И съвсем във всички тях ситуацията по пътищата продължава да се утежнява.
 Задръстванията в разрастващите се страни могат да забавят стопанската система Задръстванията в разрастващите се страни могат да забавят стопанската система / БГНЕС
По данни на NationMaster през 2014 година в Съединени американски щати на 1000 поданици са се падали 797 коли, в Австралия – 717, а в Италия – 679. Но в разрастващите се страни броят на колите на глава от популацията може да доближи своя пик на доста по-ниски нива, в сравнение с в развитите. Това е обвързвано и с обстоятелството, че в огромните градове на разрастващите се страни плътността на популацията е доста по-високо, в сравнение с в развитите. По оценки на LGIM 56 най-гъстонаселени градове се намират в разрастващите се страни. Тук води с огромна преднина столицата на Бангладеш Дака /44 100 души живеят на 1 кв. км./, по-късно идват Мумбай и Хонконг /над 25 000 души на 1 кв. км/. За съпоставяне в Лондон, най-гъстонаселения от огромните градове в развитите страни, живеят 5600 души на 1 кв. км.

Отчасти и поради това разрастващите се страни губят от развитите по дължина на пътищата на глава от популацията. Това също е спънка за растежа на броя на колите. По данни на LGIM, в Съединени американски щати 22,2 км пътища се падат на 1000 души, в Китай – единствено 1,1 км. Средната стойност за развитите страни е 7,7 км, а за разрастващите се – 2,8 км. „ Много градове в разрастващите се страни страдат от остаряло градско обмисляне и не се пригодени да одобряват сегашния размер на пътния трафик. Пътната мрежа на Китай е повишена единствено с 30% за последните 10 години, а броят на колите – четири пъти “, съобщи Гилбърт.

За разлика от LGIM проф. Меган Брюър, който е и някогашен специалист на TomTom, счита, че корелацията сред натовареността по пътищата и плътността на популацията е „ слаба “. Големите градове в разрастващите се страни в действителност страдат от тапи доста повече, в сравнение с развитите, поради неприятно развиване на публичен превоз и по-лошото качество на пътищата, твърди тя. Много постоянно класификацията на пътищата и контролът за придвижването благодарение на знаци и светофари е надалеч от положителното равнище. Освен това в разрастващите се страни личната кола към момента е знак за авторитет, за разлика от развитите. Този фактор и за в бъдеще ще продължи да подтиква продажбите, отбелязва Брюър.

Но да се пренебрегва прекомерната натовареност по пътищата в доста градове на разрастващите се страни става все по-трудно. „ В Джакарта, Сао Пауло и Шанхай вие постоянно закъснявате за среща “, съобщи стратегът на NN Investment Partners Мартен-Ян Бакум, който постоянно посещава тези градове. По думите му, в тези и други огромни градове е невероятно да се построят доста нови пътища, затова е належащо да се влага в публичен превоз.

Проблемът с придвижването в Китай към този момент се следи в регионалните градове, отбелязва Ник Стензбъри от LGIM. Отчитайки непрекъснато подобряващата се горивна изгодност, LGIM „ доста по-внимателно “ от другите експерти предвижда търсенето на нефт в дълготрайна вероятност, сподели той. /БГНЕС

--------------------------

Стив Джонсън, „ Файненшъл таймс “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР