Редица градове по света - от Ню Йорк през Лондон,

...
Редица градове по света - от Ню Йорк през Лондон,
Коментари Харесай

Недостъпността на жилищата създава кризи по целия свят

Редица градове по света - от Ню Йорк през Лондон, Стокхолм и чак до Сидни, не съумяват да се оправят с рецесията в достъпността на жилищата, споделя The Wall Street Journal.

Острият дефицит на парцели продължава да е реалност, макар вложените милионите долари и издигнатите стотици хиляди жилища. Някои страни се концентрират върху решения, промотиращи свободния пазар, до момента в който други се обърнаха към надзор на наемите и дотациите. Но към този момент нито един от тези подходи не е решил рецесията, а множеството даже имат негативен резултат.

В 32 огромни града по света цените на жилищата набъбнаха с 24% през последните пет години, до момента в който междинният действителен приход се е нараснал с едвам 8 % през същия интервал, по данни на Knight Frank.

Икономистите показват като учудващо, че достъпността се утежнява, даже и в интервала на международен разцвет през последните шест години. Ръстът на приходите обаче не може да настигне увеличаващите се цени на жилищата.

В 18 от 25 града в последния отчет на Knight Frank действителните (изчистени от инфлацията - б.р.) нарастване на цените на жилищата надвишават тези на действителните приходи. В други два - Дубай и Сао Паоло - действителните приходи падат по-бързо от цените на жилищата, което основава сходни проблеми.Отчасти, виновност за обстановката има миграцията. Градовете порастват през последното десетилетие, откакто хората и работните места се връщат от предградията.

" Световните градове страдат от казуса с достъпността частично и като резултат от личния им триумф ", споделя Лиъм Бейли, който оглавява проучванията в Knight Frank.
 Защо недвижимите парцели в Германия нарастват от ден на ден
Защо недвижимите парцели в Германия нарастват от ден на ден

Германците все по-често се изнасят в предградията или на село, само че все пак огромните градове не престават да порастват - поради притока на чужденци и младежи

Цените порастват и поради все по-голямото търсене от вложители - локални поданици, които купуват втори дом или задгранични такива.

Правителствата пък нямат задоволително средства, с цел да субсидират ново предложение. Повечето бюджети са лимитирани поради застаряващото население и съответстващите по-големи разноски за пенсии и опазване на здравето.

Частният бранш също не оказва помощ изключително. В огромна част от градовете фирмите са построили стотици хиляди жилища, само че множеството от тях са ориентирани към по-богатите купувачи, а не към междинната и работническата класа, които не могат да си ги разрешат.

Токио е един от дребното градове, в който предлагането подхожда на търсенето, предотвратявайки сходна рецесия. Но това се дължи на дерегулираните политики за парцелите, които други страни мъчно ще приложат.

За да лимитират растежа, държавните управления в някои страни, в това число Канада и Австралия, сътвориха налози, които би трябвало да спрат покупките от вложители и чужденци. Тези трендове ограничиха цените в някои пазари. В Сидни, да вземем за пример, междинната цена на дом в края на предходната година бе към 1,1 милиона австралийски $, спад от 11,3% от пика през 2017 година

Преди години цените във Ванкувър и Торонто растяха с по 30% годишно. Но през днешния ден те стоят без смяна, частично с помощта на сериозен налог при продажба, ориентиран към задгранични лица.

И въпреки всичко, макар че пазарите се охлаждат, цените са недостъпни за междинната класа. В Сидни жилищата са към 12 пъти над междинния годишен приход.

Публичният и частният бранш търсят решения. Градове като Лондон и Ню Йорк трансформират районирането и разрешават повече по-високи градежи или понижават регулациите, с цел да създадат вероятни по-малките жилища. Архитектурните и строителните компании пък пробват нови техники, направени вероятни от новите технологии.
 Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?
Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Цели 44 % от жителите желаят градът да изкупи апартаментите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР