Редица банки обмислят да прехвърлят бремето на отрицателните лихвени проценти

...
Редица банки обмислят да прехвърлят бремето на отрицателните лихвени проценти
Коментари Харесай

За първи път в света: Датска банка пусна ипотека с отрицателна лихва

Редица банки обмислят да трансферират бремето на негативните лихвени проценти върху по-заможните си клиенти.

Датската Jyske Bank обаче поема в противоположната посока, написа БАНКЕРЪ.

Тя стана първият ипотечен заемодател в света, отпускащ ипотечни заеми с негативни лихви от минус 0.5 %. Това на процедура значи, че банката заплаща на бъдещите притежатели на жилища, с цел да я освобождават от наличните средства и освен това на падежа на ипотеките те ще върнат по-малко пари в сравнение с са взели назаем.

Jyske Bank - третата по величина кредитна институция на Дания, стартира да предлага на кандидатстващите за заеми десетгодишна договорка с минус 0.5% лихва. Нейният по-голям локален съперник - Nordea оповестява, че ще пусне 20-годишни заеми с закрепен нулев лихвен процент и 30-годишна ипотека с 0.5% лихва.

По договорката на Jyske Bank кредиторът разяснява, че длъжниците ще вършат месечни погасителни вноски както по елементарните заеми, само че оставащото обвързване ще се понижава всеки месец с по-голяма от платената сума. С други думи, никой няма да получава пари на ръка, а просто ще се опрощава част от дълга. В реалност обаче кредитополучателите ще платят малко повече, в сравнение с са взели поради комисионните и таксите за подписване на съглашението.

Своеобразно доказателство какъв брой странна е новата ипотека за клиентите е това, че банковата графа " Често задавани въпроси " се задръсти от мнения и изказвания от сорта: " Как е допустимо това? ", и с обичайния отговор: " Да, прочели сте го правилно ".

Ипотеката е допустима, защото Дания, сходно на Швеция и Швейцария, смъкна лихвите на паричните си пазари много под нулата. А предстоящата нова финансова рецесия може да наложи още по-големи минуси. С новия си кредитен инструмент Jyske Bank може да излезе на пазара и да заеме пари от институционалните вложители при минусови лихви и просто да ги трансферира на клиентите. Отрицателният резултат е, че вложителите няма да получат нищо за депозитите си и могат да понесат загуби, в случай че лихвите станат негативни.

Това към този момент се случва в Швейцария, където националният банков отличник " Ю Би Ес " уведоми богатите си клиенти, че вкарва " данък " от 0.6% годишно върху депозити на сума над 500 хиляди евро. В Дания лихвените проценти по спестовните сметки в Jyske Bank - датският еквивалент на английските Halifax или Nationwide - към този момент са нулеви. И банките там обмислят да последват швейцарския образец с негативни лихвени проценти по огромните депозити. В момента в Дания основната лихва е минус 0.4% против 0% в еврозоната и 0.75% във Англия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР