Редица американски организации от албански, бошняшки и черногорски диаспори предупредиха

...
Редица американски организации от албански, бошняшки и черногорски диаспори предупредиха
Коментари Харесай

Балканската диаспора в САЩ предупреди Байдън за нарастващата войнственост на Сърбия

Редица американски организации от албански, бошняшки и черногорски диаспори предизвестиха администрацията и президента Джо Байдън за опасността, която съставлява за сигурността на Западните Балкани „ възходящата враждебност “ на Сърбия при президента Александър Вучич против нейните съседи.

В отворено писмо те приканват Съединени американски щати „ неотложно да подхващат стъпки за попречване на опитите на държавното управление на Сърбия да унищожи мира и сигурността в района “, цитира „ Екзит Нюз “.
 Сърбия привежда армията си в бойна подготвеност по заповед на Вучич Сърбия привежда армията си в бойна подготвеност по заповед на Вучич
Президентът на Сърбия Александър Вучич издаде заповед армията на страната да бъде приведена в нараснала бойна подготвеност, заяви Дойче ве...

Те обръщат внимание на неотдавнашния опит на Сърбия, подкрепена от Русия, да подкопае сигурността в Косово, Босна и Черна гора - а точно ; етническото напрежение, подбудено в ; като както и опитът за сръбско-руския държавен прелом, целящ да убие политически водачи на Черна гора в навечерието на присъединението на страната към НАТО; и най-после многократните апели на сръбския водач в Босна и Херцеговина за разформироване на страната.

„ Трябва да бъде изпратен мощен сигнал до Белград, че потреблението на мощ в никакъв случай повече няма да бъде разрешено да диктува естеството и посоката на политиката на Западните Балкани “, приканиха те в отвореното си писмо до администрацията на Байдън.

Представителите на диаспората подчертаха заплахата, която съставлява за Западните Балкани и ползите на Съединени американски щати политиката на сръбското държавно управление за „ сръбския свят “, която има за цел да притегли всички етнически сърби в района в оформянето на една страна.

„ Това не е нищо друго с изключение на рестартиране на от епохата на Милошевич, който докара до най-тежкото принуждение и най-тежките зверства в Европа след Втората международна война “, подчертаха те.
 Вучич: Западът мислеше, че се майтапя, че няма да допуснем разгром против сърбите Вучич: Западът мислеше, че се майтапя, че няма да допуснем разгром против сърбите
По мотив косовската рецесия сръбският президент Александър Вуджи съобщи по телевизия Пинк, че е сърдит на всички свои събеседници от Запад...

„ Ситуацията в Косово е най-опасният гамбит на Вучич до момента. Тя съставлява краен поврат даже от преструвките за разговор и договаряния и показва устрема на Сърбия да употребява мощ или най-малко опасността от мощ, с цел да сътвори нови феномени в района. Това е безапелационна опасност освен за сигурността и суверенитета на Косово, само че в действителност и за задачите Западни Балкани, и заради това съставлява забележителен риск за икономическите ползи и сигурността на Съединени американски щати и НАТО в Югоизточна Европа “, заключава писмото.

Съвместният апел на трите общности следва сходни опасения, изразени от президентите на трите страни от Западните Балкани по време на неотдавнашната рецесия на границата сред Косово и Сърбия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР