Редица американски компании разработват проекти за микрореактори, които могат да

...
Редица американски компании разработват проекти за микрореактори, които могат да
Коментари Харесай

САЩ са в напреднал етап на разработка на микрореактори


Редица американски компании създават планове за микрореактори, които могат да се употребяват както в гражданския бранш на атомната енергетика, по този начин и за потребностите на военните. Кратък обзор към днешна дата на плановете се прави в отчета, квалифициран от Nuclear Energy Institute (NEI) - Roadmap for the Deployment of Micro-Reactors for U.S. Department of Defense Domestic Installations.

Под термина „ дребен реактор “ в пътната карта се схваща апаратура с мощ от 10 МВт и по-малки. Авторите на отчета, оповестен на 4 октомври предвиждат, че първият микрореактор на обекти на министерство на защитата на Съединени американски щати може да се появи след седем години (пет години при интензивен сюжет и 10 години при бавен).

General Atomics

Компанията " General Atomics " (GA) създава план за мобилен нуклеарен източник на електроснабдяване в положение да се помести в общоприет товарен резервоар от вида CONEX.

Мощността на реактора е от 4 до 10 МВт (електрическа). Интервалът сред презареждането надвишава 10 години.

В плана за микрореактора е заложено на използване на високотемпературни материали и гориво с нараснала успеваемост.
Особено внимание в плана е отделено на въпроса за нуклеарната сигурност и отбраната от разнообразни евентуални закани. Реакторът също так а да реагира при нужда на огромни скокове при базовото натоварване (това е особено за военните бази).
В разработваният план се употребява опитът, получен от компанията GA при създаването на интегрирани системи за армията, а също по този начин опита, насъбран от компанията в предишното при създаването на проучвателен реактори с мощ под 10 МВт (топлинна).

NuScale Power

Компанията NuScale Power " е известна със своя план АСММ " Nuscale " (модули с мощ от 50-60 МВт), който сега е в развой на узаконяване от комисията по нуклеарно контролиране в Съединени американски щати.

В същото време компанията преглежда разнообразни концепции за микрореактори с мощ от 1 до 10 МВт (електрическа).
Известни са два плана - " NuScale Power Module " (NPM) и по този начин нареченият понижен NP Двата плана са леководни реактори, което ще обезпечи опция при узаконяването им да се употребява опита от узаконяването на АСММ " Nuscale ".

NPM и пониженият NPM могат се употребяват за произвеждане на електрическа енергия, топлоснабдяване, освежаване на морска вода и произвеждане на водород.

В двата плана микрореакторите ще се употребява пулт за ръководство с висока степен на автоматизация. За премахване на топлината от дейната зона се планува това да става посредством естествена циркулация.
Двата микрореактора са в положение да работят без презареждане 10 години и повече. В микрореактора NPM като гориво ще се употребява урран обогатен (до 5 %), в понижения NPM – уран HALEU, т.е. уран с обогатяване до 20 %.

Oklo

Компанията " Oklo " създава стилен бърз реактор с мощ от 2 МВт (електрическа). Той е предопределен за обслужване на отдалечени селски региони, индианските резервати, а също по този начин и промишлени и военни обекти.

В плана необятно се залага на потреблението на пасивни ограничения. Горивото е HALEU, акцията на реактора е до 20 години.

Westinghouse

Компанията " Westinghouse " създава план на микрореактор " eVinci ".

Това е полуавтоматичен, транспортируем и характеризиращ се с мащабируемост уред. Разглежданата мощ е от 200 кВт (електрическа) до 15 МВт.
Проектът " eVinci " съставлява самичък по себе си развиване на концепцията " Megapower ", препоръчана от националната лаборатория Лос Аламос. Освен това в плана се употребява усъвършенствана технология топлинни тръби.
Микрореакторът може да създава електрическа енергия и топлинна такава. Като гориво се планува потреблението на HALEU, (горивната) акция на реактор е не по-малко от 10 години. За повишение на движещите се частици в плана е минимизиран.

X-energy

Компанията " X-energy " създава плана " X-battery " – транспортируем, високотемпературен, газово охлаждащ реактор със сферични горивни детайли с топлинна мощ от 10 МВт (топлинна). Гориво – HALEU. Горивни детайли – TRISO.
Реакторът може да се експлоатира в изцяло самостоятелен режим, без наличие на личен състав на площадката. За първият демонстрационен " X-battery " се допуска съществуване на най-малък брой оператори.

Известен е също по този начин и планът за микрореактор " Xe-100 MICRO ". Той може да се употребява за произвеждане на електрическа енергия, топлинна сила и водород. За него се преглеждат разнообразни горивни цикли, в това число (Th,U)O2..
С едно зареждане на дейната зона реакторът може да работи към 10 години.

Други разработчици

В отчета на NEI, без да се дават съответни елементи се загатват и други разработчици на планове за микрореактори, като измежду тях има освен американски компании.

Споменати са компании като " HolosGen ", " LeadCold Nuclear ", " NuGen ", " Starcore Nuclear ", URENCO и " Ultra Safe Nuclear ". В отчета се споделя, че информацията за плановете на тези компании е незадоволителна.

Пълният отчет на NEI може да бъде прочетен на: https://www.nei.org/CorporateSite/media/filefolder/resources/reports-and-briefs/Road-map-micro-reactors-department-defense-201810.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР