„Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и

...
„Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и
Коментари Харесай

Петър Андронов: Отсрочването ще важи за всички видове кредити

„ Редът за отлагане на отговорностите по заеми за хората и бизнеса ще даде опция на клиентите да стигнат до съглашение с банките за нов погасителен проект, като през избран интервал от време ще имат опция да не погасяват или единствено главница, или и главница, и рента, и срокът на заема ще се отсрочи за интервала на отсрочването “, сподели пред БНР Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България, и акцентира, че става дума за отлагане на отговорностите, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички типове заеми. Той изрази вяра, че жителите и компаниите, които не са наранени до този миг от създалата се рецесия, ще продължат правилно да внасят вноските си, с цел да може банковата система да продължи да действа обикновено.

Андронов уточни, че това, което са създали като ред за отлагане, е „ малко, само че е подплатено с планове и калкулации “:

„ Проверихме до каква степен е изпълнимо и задоволително за клиентите. Трябва да не навреди на общата непоклатимост на бранша и да подхожда на насоките на европейския банков орган... Мораториумът ще покрие всички типове заеми “.

В предаването „ Неделя 150 “ Андронов добави:

„ Инструментът, с който се усилва капиталът на Българската банката за развиване, е за жители, излезли в неплатен отпуск. Фирмите ще получават заеми, с цел да продължат активността си. Въпрос е на доста специфична конструкция и подобаващ дизайн “.

Той акцентира, че редът за отлагане е направен в къс период, а сходна мярка изисква сериозна организация от самите банки:

„ Такъв еднократен огромен развой не стои подготвен на въоръжение в банките. След възможното утвърждение на Централната банка чакам всички банки да оповестят какви са изискванията, както и метода и ред, по който ще влязат във връзка и ще работят по осъществяване на тези ограничения. Срокът на деяние на тази процедура е до самия завършек на месец юни, по тази причина не е належащо всички в този момент да се втурнат, дано първо да се съветват, да наблюдават напътствията и да изберат подобаващия миг за решение на тези тематики “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР