Редът за издаване на европейска заповед за разследване, претърсване и

...
Редът за издаване на европейска заповед за разследване, претърсване и
Коментари Харесай

Съдът на ЕС постанови, че българският ред за разпити и конфискация не е европейски

Редът за издаване на европейска заповед за следствие, претършуване и конфискуване на имущество в България опонира на европейското право. Това реши Съдът на Европейски Съюз, който разгласява в четвъртък решение по питане на Специализирания углавен съд.

Според висшите магистрати на Европейски Съюз България би трябвало да планува процедури, по които лица, против които са издадени претенции за обиски, конфискация и разпити, да оспорват основателността им, както и да вкара опция за приемане на обезщетение при нарушаване.

Произнасянето на европейския съд е по отношение на следствие на Специализирания углавен съд против Иван Гаванозов за присъединяване в проведена незаконна група, подозирана в неплащане на изискуем Данък добавена стойност в България и в Чехия.

В хода на следствието Специализираният углавен съд взема решение да издаде европейска заповед за следствие, с която да изиска от чешките органи да извършат претършуване и изземване в офиса на сдружение и в дома на сътрудник на Гаванозов, както и да обезпечи разпита му посредством видеоконферентна връзка. Преди да изпрати настояването в Прага обаче, националната пълномощия стопира производството и взема решение да се допита до европейските магистрати за сходството на българското право с европейското. Съмненията на българския съд са провокирани от неналичието на правни средства за отбрана срещу издаването на европейска заповед за следствие.

Според висшия съд в Европейски Съюз европейската Харта за правата на индивида и евродирективата за европейската заповед за следствие не позволяват обектът на претършуване, изземване и разпит да не разполага със средства за отбрана и опция за приемане на обезщетение при нарушаване на правата му.

Магистратите показват, че издаване на искане за осъществяване на правосъдни дейности против някого съставлява интервенция в неговия персонален и фамилен живот, визира неговото жилище и тайната на неговите известия, чиято конфиденциалност се подсигурява от Хартата за правата. Освен това изземването на имущество би могло да докара до нарушаване и на правото за собствеността над имуществото, което е придобил законно, да го употребява, да се разпорежда с него и да го завещава.

Затова засегнатите от такива процесуално-следствени дейности би трябвало да имат средства за отбрана, които да им разрешат да оспорват нуждата от провеждането на обиски, разпити и конфискация, а също и да изискат уместно обезщетение, ако дейностите са били разпоредени или изпълнени нелегално, считат европейските магистрати.

По запитването за разпит на очевидец посредством видеоконферентна връзка Съдът на Европейски Съюз отбелязва, че отводът за предоставяне на показания би могъл " да има обилни последствия за засегнатото лице въз основа на нормите, планувани за тази цел в правото на изпълняващата страна членка ". Такъв очевидец би могъл да бъде доведен наложително на разпита и да бъде длъжен да отговоря на въпроси под риск от наказания. Ето за какво " такова лице би трябвало да разполага с правно средство за отбрана против тази заповед ". " Задача на страните членки е да плануват във вътрешния си юридически ред нужните за тази цел правни средства за отбрана ", се споделя в решението на съда.

То ще наложи промени в българското законодателство, защото постановленията са наложителни за осъществяване. България ще би трябвало да вкара процедури за оборване на основателността на заповеди за разпит и за приемане на компенсации при нарушавания под опасност от финансови наказания от страна на Европейската комисия, която следи за осъществяването на решенията на Съда на Европейски Съюз.

Сегашното състояние би дало съображение в съответния случай на чешките управляващи да откажат да изпълнят поръчката на българските проверяващи, в случай че те решат да изискат подпомагане от Прага.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР