Редът в американската столица Вашингтон бе възстановен, след като полицията

...
Редът в американската столица Вашингтон бе възстановен, след като полицията
Коментари Харесай

Редът във Вашингтон възстановен, Конгресът утвърди Байдън за президент

Редът в американската столица Вашингтон бе възобновен, откакто полицията изтласка от Капитолия последователите на президента Тръмп, които нахлуха в Конгреса. Сесията на двете камари на Конгреса за одобряване на избирането на Джо Байдън за президент, която бе прекратена поради размириците, бе възобновена.

На възобновената сесия на двете камари на американския Конгрес сенатори републиканци отхвърлиха да се причислят към съпартийците си от Камарата на представителите и да оспорят одобряването на гласовете на електорите от щата Джорджия. Електорите от Джорджия оповестиха Джо Байдън за победител на президентските избори на 3 ноември.

В резултат на отхвърли на сенаторите републиканци Конгресът утвърди успеха на Байдън в този щат.

Същевременно републиканци от Конгреса стачкуваха против одобряването на резултатите от президентските избори в щата Пенсилвания. Против одобряването се оповестиха депутатът от Камарата на представителите Скот Пери и сенаторът от щата Мисури Джош Хоули.

Впоследствие Сенатът на американския Конгрес с огромно болшинство отхвърли опита за оборване на одобряването на резултатите от президентските избори в щата Пенсилвания. За оспорването се оповестиха единствено 7 сенатори, а 92 гласоподаваха срещу него.

След този избор водачът на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл сподели, че не чака други оспорвания на резултатите.

По-рано американски публични представители оповестиха Капитолия за "обезопасен " четири часа откакто последователи на президента републиканец Доналд Тръмп окупираха постройката на Конгреса в сряда следобяд и прекъснаха сесията, на която трябваше да бъде одобрен изборът на спечелилия президентските избори демократ Джо Байдън.

Полицията употребява сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да освободи Капитолия от стачкуващите малко преди да влезе в действие оповестения от кмета Мюриъл Баузър комендантски час в 18 часа локално време (1 часа след среднощ българско).

Между полицията и протестиращите избухнаха конфликти, само че след използването на газ и гранати тълпата стартира да се разпръсква.

Десетки последователи на Тръмп раздраха полицейския кордон и нахлуха в Капитолия по време на съвещанието на двете камари на Конгреса. Сенаторите, конгресмените и вицепрезидентът Майк Пенс бяха евакуирани.

Четирима души са умряли по време на насилствената окупация на постройката на Конгреса, заяви началникът на полицията в американската столица Робърт Конти.

Той посочи, че в тях са включени жена, която е била убита от полицията на Капитолия, и още трима, които са умряли "при незабавни медицински случаи ".

Жената е била простреляна, когато тълпата се пробвала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна. Тя е била откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е умряла.

Вашингтонската полиция заяви, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия народен комитет, а другата пред Републиканския народен комитет. На територията на Капитолия са открити още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов ".

Илхан Омар, членка на Камарата на представителите на американския Конгрес от Минесота, съобщи, че приготвя предложение за импийчмънт на Доналд Тръмп.

"Ние не можем да му позволим да остане на поста, става въпрос за запазването на нашата република и ние би трябвало да осъществим клетвата си ", написа демократката в туитър, макар че до края на мандата на Тръмп остават едвам две седмици.

Призивите за импийчмънт на президента се разпространиха бързо в обществените медии - от конгресмени-демократи и коментатори до някои от републиканците.

Бившият шеф на връзките на Белия дом при Тръмп Антъни Скарамучи е декларирал пред Ройтерс: "Доналд Тръмп и определените публични представители би трябвало да получат избор на съмнение и да бъдат отстранени от постовете. Те навредиха на нашия престиж в интернационалната общественост и в този момент заплашват метода ни на живот ".

Джей Тимънс, президент и изпълнителен шеф на Националната асоциация на индустриалците - една от огромните американски бизнес организации - прикани формалните управляващи да обмислят отстраняването на Тръмп от поста. Според Тимънс Тръмп "предизвика принуждение в опит да резервира властта си и всеки определен водач, който го пази, нарушава клетвата си пред конституцията и отхвърля демокрацията в интерес на анархията. Вицепрезидентът Пенс, който беше евакуиран от Капитолия, би трябвало съществено да обмисли да работи с държавното управление за използване на 25-ата корекция за опазване на демокрацията ".

Двайсет и петата корекция на конституцията на Съединени американски щати дефинира случаите, при които вицепрезидентът поема поста на президент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР