Редът и чистотата са до голяма степен добри навици, които

...
Редът и чистотата са до голяма степен добри навици, които
Коментари Харесай

Полезно е да научите децата да помагат

Редът и чистотата са значително положителни привички, които остават за цялостен живот. И това е нещото, само че което родителите би трябвало наложително да научат децата си. Неусетно те привикват да лягат в точния момент, да си мият зъбите заран, да си пишат домашните. Това обаче не е задоволително. За да усвоят и други потребни привички, би трябвало да ги включвате в домашните действия от напълно ранна възраст. Така и те ще се трансфорат в неизменима част от тях, когато станат зрели хора. И няма да се притеснявате, че един ден ще оставят чашата с към този момент изпитото кафе, където намерят, няма да си оправят леглото заран или ще зарязват ризата и мръсните чорапи на всички места из дома. Ето с какво да започнете.

1. Възложете им отговорности

Не задания, които те да свършат и с това нещата да приключат, а действия, за които да дават отговор всеки ден като се съобразите с възрастта им. Такива действия могат да бъдат нареждане на играчките в стаята, изхвърляне на боклука или измиване на чинията след хранене. Не затрупвайте детето с доста отговорности първоначално. Може да бъде единствено едно нещо, само че то би трябвало да знае, че е негова задача. В началото му помагайте, по-късно към този момент го оставяйте единствено да прави поетата отговорност.

2. Помощ в кухнята

Децата обичат да оказват помощ на мама в кухнята. Непременно им възлагайте дребни задания, които те да извършват с наслада. И не се стремете да им помагате във всичко, а им гласувайте доверие, че ще се оправят. Така ще се почувстват огромни. Помолете ги да вземем за пример да съберат съдовете от масата и да ги сложат на кухненския плот.

3. Бъдете екип

Може да включите детето и в почистването на дома. В подобен случай работете постоянно като екип и го помолете да ви спомага, когато сами не успявате да извършите нещо. Не го отпращайте, тъй като бързате и ви пречи сега. Използвайте чистенето и като време, в което може да работите един до друг и да си говорите за куп забавни неща. Така и тази активност ще му се стори занимателна и увлекателна.

4. Пригответе премия

Това е добър метод да ги поощрите за свършената работа. Когато знаят, че ще получат премия, децата се въодушевяват. Но не прекалявайте, с цел да не излезе, че ги подкупвате. Трябва да свикнат да подреждат и почистват след себе си освен за приемането на премия. Но от време на време може да ги изненадвате прелестно. Важното е да се научат да живеят в подредена среда, тъй като по този начин ще продължат и в бъдеще.

5. Всичко на мястото си

По-лесно е да се поддържа реда в подредено жилище или стая, в сравнение с в такова, в което царува безпорядък. Опитайте да научите детето да връща всяко нещо там, откъдето го е взело. Това ще понижи най-малко на половина безредието. А и като знае, че би трябвало да съблюдава някакъв ред, то ще мисли в такава посока и няма да приема хаоса за нещо обикновено.

6. Не пестете похвалите

Те са потребни за детското самочувствие по принцип. Насърчавайте го за поддържания ред и непорочност, четете му книжки на такава тематика и не спирайте да го хвалите, когато се оправи с дадена активност. Всичко това се отразява на самочувствието му.

7. И някои практични хитрини

Дръжте играчките му на вярната височина, с цел да ги доближава и прибира по-лесно.

Направете малко табло с график с неговите отговорности. В началото дано бъдат не повече от 1-2 седмично. И бъдете образец за децата. Добавете своите отговорности до неговите, с цел да вижда, че и вие имате отговорности и ги изпълнявате.

След хранене, го научете постоянно да си прибира чинията, не да оставя другите да вършат това вместо него.

Обяснете му, че почистването не е наказване.

Говорете или обяснявайте по елементарен метод какво е ред и непорочност.

Избягвайте сексистки връзки и стандарти в домашните отговорности. У дома всички имат идентична отговорност за реда и чистотата на своите пространства.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР