Редакцията препечатва материала от Дойче веле.От България напоследък има и

...
Редакцията препечатва материала от Дойче веле.От България напоследък има и
Коментари Харесай

Вижте какво се случва с България

Редакцията препечатва материала от " Дойче веле ".

От България в последно време има и положителни вести, установи създателят в материал, отдаден на един от най-динамично разрастващите се браншове в страната - туризма. Либералната икономическа политика на премиера Бойко Борисов, съгласно ФАЦ, бележи триумфи: Брутният вътрешен продукт на страната нараства от няколко години насам: с 1,3% през 2014, с 3,6 на 100 през 2015, и с 3,4 % през предходната година - по данни на Евростат. За настоящата година още веднъж се чака сериозен стопански растеж. Авторът на обявата отбелязва и това, че положителното положение на публичните финанси и ниският държавен дълг са предиздвикали американската рейтингова организация Фич да обмисли ново повишение на кредитния рейтинг на страната.

Друга добра вест от България е спадът на безработицата: от 13% през 2013 на 7,6% през 2016, а през актуалната година се чака безработните да са още по-малко, показва Мартенс, още веднъж базирайки се на Евростат.

Независимо от тези триумфи обаче, България си остава най-бедната страна в Европейски Съюз с най-ниските междинни приходи. Още преди 2007 година доста българи се отправяха на Запад, а след приемането на страната в Европейски Съюз наклонността даже се ускори, заради легалните благоприятни условия за пътешестване. Но не са единствено българските ромски кланове, които всеобщо се възползват от правото на свободно напредване, и за които в пресата постоянно се появяват сериозни изявления. До огромна степен незабелязани остават безбройните медицински сестри, болногледачи, строителни служащи, готвачи, водачи на камиони, инженери, лекари и други експерти, изучили специалността си в България, които в този момент работят на открито и заплащат там налози и обществени осигуровки, четем по-нататък в обявата на ФАЦ.

България печели от ниското равнище на приходите

Този всеобщ отлив на работна ръка от България основава големи проблеми на българската стопанска система, последствията от него се усещат изключително мощно и в туризма, написа Михаел Мартенс. Сезонът се обрисува като доста добър, само че дефицитът на личен състав в хотелите и заведенията за хранене по Черноморието спъва развиването. Голям брой български камериерки, рецепционисти или спасители на плажа избират да работят в западните курорти.

Един готвач, който изкарва на остров Рюген в Германия пет пъти повече от това, което печели в България, мъчно може да бъде арестуван в родината му. Част от бизнесмодела, който прави Черноморието привлекателно за избрани туристи, са таман евтините цени. Но тази евтиния има своята цена, установи създателят М. Мартенс и разяснява: Ако не бяха ниските заплати, България нямаше да резервира преимуществото си пред другите туристически страни, се споделя още в публикацията, озаглавена " Евтиното излиза скъпо ".

Недостигът на личен състав в сектора не е нищо ново, само че казусът се задълбочава. Още преди три години БНР сигнализира в собствен репортаж за това, че браншът изпитва апетит за фрагменти, напомня създателят на публикацията във " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " и добавя: " Затова звучи необичайно недоволството на българския министър председател Борисов пред френския президент Макрон. Според Макрон, Борисов му бил споделил по време на една среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел, че страната му страда от " евтината работна ръка от други страни ", която отнемала работата на локалните хора, до момента в който в това време българите работели из заведенията за хранене на Франция.

Оплакването от " евтините непознати служащи ", които се стичат към най-бедната страна от Европейски Съюз, звучи необичайно, тъй като при започване на юни българското държавно управление облекчи режима за наемане на сезонна работа на чужденци от страни отвън Европейски Съюз - да вземем за пример украинци или молдовци. Някой би могъл да си намерения, че от страната с най-високата младежка безработица в Европейски Съюз – Гърция, - също ще идват претенденти за работа в България. Точно противоположното е правилно, установи Михаел Мартенс и показва, че даже през деветата година от началото на рецесията в Гърция доста българи търсят и намират сезонна работа в южната съседка - като берачи на плодове и зеленчуци или в туризма – откъдето печелят повече, в сравнение с вкъщи.

България се смалява

Всичко това в допълнение изостря проблемите на България, където човек може да види какво се случва, когато отливът на фрагменти е комбиниран с доста ниска раждаемост.

Увеличава се само ромското население, което единствено след 3 години ще съставлява 25% от трудоспособното население на страната, е представена да споделя някогашната българската еврокомисарка Меглена Кунева. Дори единствено това демонстрира какъв брой е значимо ромите да бъдат интегрирани в системата на образованието. Това важи с особена мощ за България, чието население понижава с по-бързи темпове, в сравнение с това на останалите балкански страни: от съвсем 9 милиона в края на комунизма, през днешния ден в страната живеят под 7 милиона, а след няколко години популацията ще спадне и до малко над 6 милиона души.

България се топи. Това се усеща изключително мощно и в туризма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР