Редакцията на сатиричното седмично списание Charlie Hebdo е анонсирала пускането

...
Редакцията на сатиричното седмично списание Charlie Hebdo е анонсирала пускането
Коментари Харесай

"Шарли Ебдо" публикува скандална карикатура с Ердоган, Турция реагира остро

Редакцията на сатиричното седмично списание Charlie Hebdo е обявила стартирането на ново издание с подигравка на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на корицата. Съответното изображение бе оповестено в Twitter.

На фотографията турският водач е нарисуван полугол, седнал в кресло. В едната си ръка той държи напитка, а с другата повдига облеклата на сервитьорка с хиджаб. „ Ердоган е доста палав в персоналния си живот “, написали са създателите на карикатурата.
Анкара осъди публикуването на карикатурата на турския президент във френското списание и ги смята за плодове на "антимюсюлманската стратегия " на френския президент Еманюел Макрон.

"Антимюсюлманската стратегия на френския президент Макрон дава своите плодове! Charlie Hebdo преди малко е разгласил поредност от по този начин наречените карикатури, цялостни с оскърбителни изображения на нашия президент. Осъждаме отвратителния опит на тази обява да популяризира културен расизъм и ненавист ", написа Фахретин Алтун, началник на отдела за връзка на турската президентска администрация в Twitter.

Той е отбелязал, че „ расистки, ксенофобски, ислямофобски и антисемитски подстрекателства няма да могат да предизвикат Турция на ответни дейности “.

"Този тип безотговорна и безсмислена офанзива против нашата просвета единствено ще породи расизъм и дискриминация. Призоваваме всички здравомислещи европейски другари да се борят с този тип първичен културен расизъм, интелектуален стерилитет и нецивилизована полемика ", добавил е Алтън.

По-рано Ердоган прикани популацията на страната да бойкотира френските артикули и изиска водачите на страните от Европейски Съюз да лимитират "антиислямската " активност на френския президент Еманюел Макрон.

Макрон даде обещание да отбрани светските полезности на страната от коренен ислям, като уточни, че съгласно него ислямът като вяра е в рецесия по целия свят. На 24 октомври Ердоган разкритикува за пръв път френския водач за изявленията против исляма на фона на убийството на учителя по история Самуел Пати в предградие на Париж, осъществено от родения в Москва чеченец Абдулахан Анзоров.

Ердоган назова държанието на френския си сътрудник неуместно във връзка с милиони поданици на страната му, които изповядват друга вяра. „ Макрон се нуждае от лекуване на психологични разстройства “, посъветва Ердоган. След това Франция отзова посланика си в Турция за съвещания. Париж осъди грубите думи на Ердоган по адрес на френския водач.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР