Редакцията на 5GmediA се обърна за коментар по най-тежката тема

...
Редакцията на 5GmediA се обърна за коментар по най-тежката тема
Коментари Харесай

Протестите и гражданското неподчинение няма да помогнат да се справим с африканската чума


Редакцията на 5GmediA се обърна за коментар по най-тежката тематика за страната от последните седмици - африканската чума по свинете - към доктор Мирослав Найденов, министър на земеделието от 2009 година до 2013 година, който е приключил ветеринарна медицина.

Категоричен съм - митингите и гражданското непокорство няма да оказват помощ България да се оправи с африканската чума по свинете. Неизпълнението на разпорежданията на ветеринарните управляващи може единствено да навреди!

Факт е, че сме изправени пред най-голямата до момента заплаха пред българското отглеждане на животни и пред българското селско стопанство като цяло. Това е извънредно тежка, дори бих споделил жестока борба, която с изключение на България, водят още дузина страни в Европейския съюз.
Ако Министерството на земеделието и Българската организация за сигурност на храните не получат в тази обстановка дейна поддръжка от общинските управляващи и кметовете, те няма по какъв начин да се оправят и вредите ще бъдат за цялото общество. Това би трябвало да бъде разбрано от всички!

Своеволните дейности по разравянето на труповете на животни за да бъдат снимани и показвани, както и саботирането на предписаните ограничения за ликвидирането на животните от “задния двор” - всичко това води до усложняване на ситуацията и до разпостраняване на чумата, а не до ограничението й.

В тази извънредно комплицирана обстановка, като някогашен министър на земеделието, приканвам обществото да поддържа решенията на политическото управление на Министерството на земеделието, храните и горите и на Българската организация по сигурност на храните, моля да не се основава безпорядък, тъй като сметката най-после ще би трябвало да я платим всички. А сметката може да се показва в стотици милиони левове, което да се отрази тежко на републиканския бюджет. Само за съпоставяне - в Румъния вредите се пресмятат сред два и три милиарда евро.

На риск е подложено българското промишлено свиневъдство, застрашени са работните места на десетки хиляди хора, заети в този бранш.

В тази трагична обстановка е непочтено и недалновидно да се вършат политически и стопански спекулации. Политическите са в името на сметки, свързани с идните локални избори - това ненапълно е разбираемо, само че е неточно към обществото.
Икономическите се правят от страна на избрани кръгове, ориентирани към реанимирането на морално остарелите и отдалечени от огнищата на болестта екарисажи. Това вреди на публичния интерес.

Смятам, че при по този начин създалата се обстановка решението да бъдат загробвани труповете на животните е само вярно и ограничаващо заплахата от разгръщане на болестта.

Сега е нужен цялостен синхрон на ограниченията от страна на полицейските и ветеринарните органи, цялостното подпомагане от страна общинските управляващи, както и от страна на жителите.

Оценявам като вярна политиката на министър Десислава Танева за неприкритост, бистрота и осведоменост на обществото. И се надявам, несъмнено, тази неприкритост да не бъде употребена от политически водачи в съпротива и от бизнес-среди за извличането на политически и стопански дивиденти.

Трябва да е ясно, че борбата с чумата по свинете е неравностойна, тъй като това е извънредно нападателно заболяване. То съответствува с летните месеци и се разпостранява бързо, поради интензивния туристически поток.

Единствената добра вест в тази покруса е, че болестта не е рисково за хората.

Присъединявам се към тезата на премиера Бойко Борисов, че главният вектор на разпостраняването на болестта са туристите от Румъния. В Румъния има над 1 000 огнища на африканска чума.
Дипломатическата реакция от страна на Румъния против думите на българския министър председател беше остра, само че аз знам, че ветеринарните управляващи и експертите в северната ни съседка знаят истината.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР