Редакционният екип на ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на

...
Редакционният екип на ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 16 юли

Редакционният екип на ви показва вечерния информативен бюлетин, отдаден на новинарските акценти от днешната неделя, 16 юли.

Терористично нахлуване против българските жители и Национална агенция за приходите – по този начин властта дефинира хакерската офанзива, при която беше изтеглено голямо количество информация и персонални данни на българи от системата на приходната организация (НАП).
По-рано през днешния ден министър председателят свика Съвета за национална сигурност поради офанзивата. " Изключително неприятна офанзива, информацията е част от базата данни на Национална агенция за приходите. Около 3% от данните са наранени ", изясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Анонимният хакер, съумя да пробие системата на Национална агенция за приходите, разяснява случая, отговаряйки на журналистически въпроси. Става дума за въпроси на Нова телевизия. Изрично е направено конкретизиране, че информацията се праща само на Нова телевизия, bTV и вестник " Капитал ", тъй като единствено там хакерът виждал " същинска публицистика ". Той твърди, че приключването на данни става от 11 години и имало хакване още през 2012 година, с което са изтеглени 30 гигабайта информация, само че тогава никой не схванал.

Нова система ще мери в действително време тежкотоварните ТИР-ове над 12 тона в границите на бъдещата тол система. Целта е да се предотврати порочната процедура да се транспортират по-големи товари, поради които доста постоянно стават произшествия по пътищата, а и пътната настилка се компрометира по-бързо. Това е едно от предложенията, към които са се обединили браншови организации, транспортен отрасъл и районното министерство.

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху измененията в Закона за държавния бюджет, с които се разрешава финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци, оповестиха от прессекретариата на президента. Става въпрос за текстовете на параграф 2, т. 2, 3 и 9 и параграф 3, т. 1, 2, 3, т. 4, б. " а " и т. 6 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 година.

Европейският парламент е разграничен в мненията си за претендента за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а изборът ѝ за висшия пост въобще не е сигурен. Това стана ясно при формалното ѝ чуване на пленарно съвещание и последвалите диспути.

Парламентът предстоящо анулира машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори на първо четене и редуцира до едвам 3 дни периода до окончателното гласоподаване на измененията на второто четене. Предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс бяха признати със 122 " За ", 96 " Против " и 1 въздържал се.

Омбудсманът Мая Манолова внесе конституционна тъжба против измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, оповестиха от институцията на омбудсмана.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР