Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия

...
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия
Коментари Харесай

Новините: Най-важното от деня, 8 декември

Редакционният екип на Actualno.com ви показва най-важните вести за миналия ден, 8 декември.
ИЗВЪНРЕДНИ ПРОВЕРКИ ЗА ГОРЕНЕ НА ОТПАДЪЦИ В СОФИЯ
Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София е било регистрирано през предходното денонощие. Заместник-кметът по екологията Йоана Христова разгласи, че макар инспекциите през вчерашния ден санкции не са наложени и нарушавания не са открити. Проверява се за нерегламентирано горене навън на боклуци, гуми, масла и облекла. " За предходните дни има формирани актове, които са свързани с нерегламентирано изгаряне на отработени масла за отопление. Над цяла Европа имаше такива атмосферни условия, които доведоха до задържане в приземния пласт на замърсяване ".
МО КУПУВА ДВА КОРАБА " МИННИ ЛОВЦИ " ЗА 2 МЛН. ЕВРО

Два кораба " минни ловци " купува Министерството на защитата за Военноморските сили. Общата им стойност е съвсем 2 млн. евро. Доставката им пък е с планирана стойност 2 млн. лв. без Данък добавена стойност. На 6-ти декември Народното събрание ратифицира контракта сред държавното управление на България и на Нидерландия за закупуване на минен ловджия „ Мааслуис ” и „ Хелевутслайс ” от клас „ Трипарти “.
БИВОЛЪ: БЛИЗКИ ДО " АРТЕКС " СТРОЯТ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В СИНЕМОРЕЦ
Нов градеж стартира на метри от брега в Синеморец, напълно покрай забележителните скални формирания “Корабите ”. Бетонът към този момент е излят и на него ще изникне вила, за което РИОСВ-Бургас е дала позитивно мнение. Това няма да е първата сграда, която ще се вклини в неповторимия непорочен пейзаж край Синеморец. Проблем е, обаче, че настоящ Общ устройствен план няма, а има настоящи заповеди издадени от Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите за възбрана за всевъзможни градежи отвън регулация в Парк “Странджа ”.
ХВАНАХА ФАЛШИФИКАТОР В СОФИЯ
За 1000 – 1200 лв. – такава е офертата за подправена шофьорска брошура, препоръчана на подставено лице в софийския квартал " Красно село ", оповестява Нова тв. След подаден сигнал в Министерство на вътрешните работи на място е пратен полицейски екип. Минути по-късно стартира акция на групата за „ Тежки закононарушения “ към престъпна полиция на Трето районно управление (на МВР). От дома на Георги Йорданов, по прякор Гошо Кеша, са конфискувани голям брой документи за идентичност.
РЕКТОРЪТ НА СУ: ВСЕ ПОВЕЧЕ ЧУЖДИ СТУДЕНТИ ПРЕДПОЧИТАТ БЪЛГАРИЯ
„ Системата за качество на Софийския университет не е официална и работи в действителност добре. СУ е от дребното, които не си разрешиха да основават самоцелно нови посоки и специалности, за да притеглят повече студенти “. Това сподели пред БНР проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет. Според него рестрикцията за преподаватели, които могат да вземат участие в акредитирането на един единствен университет, ще възстановява системата.
ТУРЦИЯ ЩЕ ЗАЩИТАВА ПРАВАТА СИ В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган удостовери решимостта на Анкара да отбрани своите законни суверенни права в Източното Средиземноморие, в сходство с интернационалното и с морското право, заяви „ Сабах ”, представен от БГНЕС. Изявлението на президента пристигна, откакто няколко страни от района реагираха отрицателно на подписания меморандум сред Турция и Либия за морските граници сред двете страни.
БЕЗ РЕШЕНИЕ: В БОСНА ХИЛЯДИ МИГРАНТИ СА В РИСК
Зимата към този момент настъпи в Босна. Хиляди бежанци, които влязоха в страната, надявайки се да преминат през границата към Хърватия - и по този метод към Европейския съюз - към момента са тук. И за доста от тях, когато температурите през нощта спадат много под нулата, неуместните условия в бежанските лагери бързо се трансформират в рискови. Проблемът остава неуреден с години. Всяка година по това време международните организации показват картината в някой от бежанските центрове в страната.
ИЗПОЛЗВАТ ЛИ ЛЕЙБЪРИСТИТЕ ДОКУМЕНТИ, ПОЛУЧЕНИ ОТ РУСКИ ХАКЕРИ?
The Times създава тематиката в търсене на отговор на въпроса дали документите са получени от съветски хакери. Тя идва в миг на скандал във Англия откакто водачът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин съобщи, че разполага с " доказателство ", че националното опазване на здравето (NHS) е изложено на риск в подготвяна комерсиална договорка от консерваторите със Съединените щати след Brexit. Корбин уточни, че разполага с документ от 451 страници, който демонстрират, че договаряния сред Лондон и Вашингтон действително са се състояли, което потвърждава. Премиерът Борис Джонсън обаче съобщи, че тези изказвания са " нелепост " и че националното опазване на здравето не е част от комерсиалните договаряния.
ЕДИ РАМА С ПРИЗИВ ДА съдебна експертиза ПОМОГНЕ НА АЛБАНИЯ
Министър-председателят на Албания Еди Рама взе участие в донорската конференция в Истанбул и помоли за помощ по отношение на последствията от пагубното земетресение в Албания. В обръщението си към участниците Рама благодари на Турция и турския народ да проявената взаимност.
ДОНБАС: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ " НОРМАНДСКАТА СРЕЩА " В ПАРИЖ МОЖЕ ДА СА РАЗОЧАРОВАЩИ
Срещата на върха в Париж в „ нормандски формат ” може да остави чувството за отчаяние, счита прессекретарят на украинския президент Владимир Зеленский Юлия Мендел. Срещата ще се организира на 9 декември в Париж и в нея ще вземат участие водачите на Русия, Украйна, Франция и Германия. Този преговорен формат по въпросите на Украйна съществува от юни 2014 година Тогава ръководителите на четирите страни по време на честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия за първи път разискаха урегулирането на спора в Донбас.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР