Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ...

Новините: Най-важното за деня, 9 октомври.

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 9 октомври.
УСЛОВИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПОДКРЕПА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕС - ВИЖТЕ ГИ
България ще подкрепи на Съвет "Общи въпроси" (15 октомври) и на Европейския съвет (17 октомври) заключения за започване на преговори за членство в Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания, но ще следи те да спазват добросъседските отношения. Това е записано в Рамковата позиция по отношение на европейската перспектива на двете държави, която по предложение на вицепремиера Екатерина Захариева бе одобрена днес от Министерския съвет.
ЕДИНОДУШНО, ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ ПУСНА ГЕШЕВ ДО ФИНАЛНОТО ИЗСЛУШВАНЕ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР
Единодушно прокурорската колегия допусна единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев до финалната фаза на процедурата, а именно - насроченото за 24-ти октомври изслушване от Пленума на Висшия съдебен съвет.
ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ЗАДЛЪЖНЯВАТ КЪМ ФИРМИТЕ ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ
Задлъжнялостта на българите към банките намалява, но расте тази към фирмите за бързи кредити и за доставка на ток, вода и парно. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за първите шест месеца на годината, предаде в. Сега. 
СЕСИЛИЯ МАЛМСТРЬОМ: ЕС НЕ Е ДОБРЕ ПОДГОТВЕН ЗА БИТКА КИТАЙ И САЩ
Европейският комисар по търговия Сесилия Малмстрьом заяви пред "Financial Times", че ЕС трябва да положи повече усилия, за да отстоява своя бизнес срещу агресивния Китай и протекционистки настроения САЩ. Тя предупреждава Комисията Фон дер Лайен, че е необходимо "сериозно мислене" за това как Европа да проектира своите външни цели и целите за сигурност.
БОРИСОВ: НОРВЕЖЦИТЕ СА НИ ДАЛИ ПАРИ?! СПРЕТЕ ТАЗИ ЧУДОВИЩНА ЛЪЖА
Единодушно прокурорската колегия допусна единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев до финалната фаза на процедурата, а именно - насроченото за 24-ти октомври изслушване от Пленума на Висшия съдебен съвет. Гласуването дойде след като бяха изслушани докладите от етичната и атестационната комисия на ВСС.
КРАЛЕВ НЕ МОЖЕЛ ДА ВЪЗДЕЙСТВА НА БФС ЗА СВОЕВОЛИЯ СРЕЩУ МЕДИИ
Не мога да приема подобни действия, заяви Кралев относно отнетата акредитация на bTV от Българския футболен съюз. Неприятно е, не мога да го коментирам. Доколко са нарушени правила на УЕФА или не са нарушени, не мога да кажа. Противно на мнението, министърът няма толкова голяма власт над федерацията. Аз не съм съгласен с този начин на действие, каза спортният министър Красен Кралев.
RAND CORPORATION: БЪЛГАРИЯ ЧЕСТО ОТСТЪПВА ПОД НАТИСКА НА МОСКВА
Съществува необходимост в по-надеждна и устойчива стратегия за военно сдържане. Румъния и България няма да могат самостоятелно да отразят удар от страна на Русия, а верността на Турция към Алианса в условията на бъдеща криза с Русия е под голям въпрос.

Източник: actualno.com