Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на

...
Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на
Коментари Харесай

Новините: Най-важното за деня, 19 март

Редакционният екип на Actualno.com показва вечерния информативен бюлетин, отдаден на новинарските акценти от днешния 19 март, вторник.
КАДЪР НА " ПАТРИОТИТЕ " ВЪВ ВЛАСТТА УТЕШАВА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ПО-НИСКИТЕ ИМ ПЕНСИИ С " АКТИВЕН ЖИВОТ "
Да, текстовете за новата пенсионна формула минаха без публично разискване, тъй като става въпрос за процедура по Закона за държавния бюджет. Това сподели някогашният обществен министър и народен представител на Движение за права и свободи Хасан Адемов. Това не е неистина – че има нарастване на пенсиите, на два пъти по 20 лв. увеличихме пенсията на възрастните хора, опонира Султанка Петрова, зам.-министър на обществената политика и труда, кадър на " Обединени патриоти ". И добави, че сега се прави разбор на новата формула за пресмятане на пенсиите (бел. ред. - за пенсиониращите се от 1 януари тази година, като формулата ощетява една трета от тях, освен това от време на време с доста високи проценти).
СЛЕД СРЕЩА ПРИ БОРИСОВ; НЯМА ДА ИМА НАМАЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ
Няма да има понижаване на пенсиите, а те ще се пресмятат както по остарелия метод, по този начин и по новата формула. Държавата ще отпусне 50-53 млн. лева великденски добавки към пенсиите. Това стана ясно след незабавна среща при премиера Бойко Борисов, обвързвана с измененията в изчисляването на пенсиите, което провокира съществено публично напрежение.
ИМА ПОЧВА ЗА РАДИКАЛИЗАЦИЯ НА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ
Бившият началник на Националната разследваща работа Димо Гяуров счита, че има има заплаха от радикализиране на част от българското население, като най-уязвимо за сходна заплаха е турцизираното циганско население. Той уточни и друга съответна заплаха пред националната ни сигурност, а точно противоположното прекосяване на джихадисти през територията на България.
МАНОЛОВА: ИМАЛО Е ЗАПЛАХИ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ МЕДИЦИ, МЕСТНИ ВЛАСТИ съдебна експертиза ОПИТВАТ ДА ГИ СПРАТ
Спрете натиска върху медицинските експерти. Това се показва в позиция на националния омбудсман Мая Манолова по отношение на информация за извършен напън и душевен тормоз над експерти по здравни грижи, поради присъединяване им в протестни дейности. Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психически тормоз, поради присъединяване им в националния митинг за по-добро възнаграждение и по-добри условия на труд.
С НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИШ МНОГО ПО-НИСКА ПЕНСИЯ
С новите правила за изчисляването на пенсии има хора, при които сумата понижава с 200%. За това сигнализира някогашния народен представител от " Реформаторски блок " Гроздан Караджов. Той приказва за случай, в който пенсията на човек понижава с 480 лева По думите му смяната не е направена като промяна с нужното публично разискване, на никое място не са показани планове. Обяснението на този факт от страна на депутата от Движение за права и свободи и някогашен обществен министър Хасан Адемов беше, че публично разискване е нямало, тъй като това е прокарано от ръководещите като процедура по Закона за държавния бюджет за 2019 година.
ФРАНЦИЯ НЕ Е ЗАДЪРЖАЛА ИЗДИРВАН ДЖИХАДИСТ, ПЛАНИРАЛ АТАКИ В БЪЛГАРИЯ
Френската полиция не е задържала търсен джихадист, който възнамерявал офанзиви в региона на Париж и в България, както бе обявено по-рано на 18 март, а друго лице. При по-подробна инспекция на самоличността на задържания се оказало, че името му се разграничава с една писмен знак от това на търсения терорист. Външният му тип също не подхожда на описанието на джихадиста, заяви БНР. По-рано в. „ Паризиен “ заяви, че френската полиция е задържала през нощта против понеделник в Париж разгласен за търсене с европейска заповед коренен ислямист, който възнамерявал атентати във френската столица и в България.
НАРЕДБАТА ЗА КАСОВИТЕ АПАРАТИ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ИЗТИЧАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ ЗА ПАЦИЕНТИ
" Неприемливо е лекарските кабинети да бъдат приравнени с търговски обекти. Кое постанова смяната в лечебните заведения, на мен към момента не ми е ясно. " Това казад-р Николай Брънзалов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България в изявление за bTV по отношение на новите данъчни условия за касовите апарати в лекарските кабинети.
Българска социалистическа партия: ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ОЩЕТЕНИ ОТ ГЕРБР ДА КАЖАТ КОЛКО СТРУВА СДЕЛКАТА С " ВОЛЯ "
ГЕРБ организират целенасочена и поредна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на пресконфереция в централата на партията. " Има голям проблем с хората, които ще се пенсионират. От 68 000 души, които се чака да се пенсионират от 1 януари 2019 година, 31% ще бъдат ощетени и ще получат по-малки пенсии ", изясни тя.
ЗАЩО БЛИЗО 50 ГОДИНИ КУКЛЕНИЯТ ТЕАТЪР В СЛИВЕН ПЛАЩА НАЕМ НА МЮСЮЛМАНСКО НАСТОЯТЕЛСТВО
Годината е 1992-ра. Пресконференция на първия демократично определен кмет на Сливен – Христин Петков. Съвсем по роднински той оповестява пред публицистите, че Общината ще „ върне” постройката на Държавен куклен спектакъл – Сливен на Сливенското мюсюлманско настоятелство. Гледаме обезпокоени и неразбиращи. Защо!? Отговаря ни се, че има реституционни искания към парцела и нищо не може да се направи…
НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ ЕВРОПА И Съединени американски щати В СПОРА ЗА РУСКИЯ ГАЗ
Нарастващото напрежение сред Съединени американски щати и Германия за газопровода " Северен поток-2 ", който ще усили размера на съветския газ, вливащ се в Европа, продължава да подкопава трансатлантическия съюз. Доминирането на съветския газ на пазарите на американските съдружници през Атлантическия океан наскоро изостри напрежението сред двете страни поради различен план за водопровод, приближаващ от Русия към Европа, който ще минава през балтийските страни, Финландия, Швеция и Дания, достигайки на север Германия при региона Грайфсвалд.
СКРИТИЯТ СЪЮЗНИК НА ТЕРОРИЗМА - ТЕХНОЛОГИИТЕ
Тероризмът е сполучлив, тъй като постоянно наподобява, че е наоколо. И постоянно наподобява нов. И постоянно наподобява персонален. И това е правилно, откогато първата вълна от терористично принуждение проникна в индустриалните градове на запад в края на 19 век. Той е персонален, макар че, статистиката демонстрира, че е по-вероятно да умрем в банална домашна злополука, тъй като, инстинктивно стигаме до извода, че след офанзива от другата страна на улицата, на града или, както е в тази ситуация на Нова Зеландия, в другата страна на света, ние мислим, че ще сме идващите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР