Редакционният екип на Actualno.com представя прегледа на печата за днешния

...
Редакционният екип на Actualno.com представя прегледа на печата за днешния
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 19 септември

Редакционният екип на Actualno.com показва прегледа на печата за днешния 19 септември. 
" Сега "
Акцент в днешния брой е,че рравителството изненадващо форсира втори контракт за милиарди в границите на месец.  В сряда " Булгартрансгаз " подписа документите за построяването на сектора от " Турски поток " през страната ни, който министър председателят Борисов кръсти " Балкански поток ". България ще заплати на саудитски консорциум над 1.1 милиарда евро, или близо 2.2 милиарда лв.. По контракта има спомагателни заплащания и общата стойност става съвсем 3 милиарда лв.. В началото на август бяха платени 2.2 милиарда лева за американските изтребители F-16. Договорът бе подписан изненадващо и без страната да изчака 7-дневния период за обжалване на решението на Върховния административен съд (ВАС), с което бе доказан определеният реализатор - саудитската " Аркад ".
" Труд "
Водеща вест е " данъкът тв приемник ", който влиза в Народното събрание. Народно събрание подхваща таксите, които би трябвало да заплащат частните лица и бизнеса за публичните телевизия и радио (БНТ и БНР). По закон те са месечни и се събират на основата на всеки регистриран електромер. Сумите би трябвало да влизат във фонд „ Радио и телевизия ” към Съвет за електронни медии. В Закона за радио и телевизия е записано, че „ жителите заплащат месечна такса в размер 0,6 на 100 от минималната работна заплата за страната ”. Така съгласно закона жителите би трябвало да заплащат 3,36 лева, а юридическите лица 2,5% от минималната заплата, т.е. 14 лева Предвидено е, хората които нямат приемници, да подадат заявления, с цел да се освободят от заплащания.
" 24 часа "
Акцентът в изданието е поддръжката от прокуратурата за  ограничение на съкратеното правосъдно разследване. Становището на прокуратурата е, че препоръчаното ограничение на съкратеното правосъдно разследване при тежка телесна щета и съзнателно ликвидиране изрично би трябвало да се одобри. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров на дебатите в парламентарната правна комисия за съкратеното правосъдно разследване. Внесените от партиите планове са 4. Българска социалистическа партия, “Обединени патриоти ” и “Воля ” желаят да отпадне опцията за бърз съд при направени признания, в случай че е осъществено тежко ликвидиране или е породена тежка телесна щета. От ГЕРБ оферират съкратеното произвеждане да остане, само че съдът да не бъде длъжен да понижи присъдата, както е в този момент. Освен това наказването да може да се понижава с 1/5, а не с 1/3.
" Монитор "
Акцент в днешния брой е новината, че квотите са нараснали двойно работещите инвалиди. 12 192-ма са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите седем месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия интервал, оповестиха за „ Монитор “ от Агенцията по заетостта. Причината са станалите наложителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР