Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен

...
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен
Коментари Харесай

Новини или Novini – картината на печата за 13 декември

Редакционният екип на Actualno.com показва късия обзор на печата, отдаден на акцентите от вестниците, за днешния 13 декември, петък. 
Сега
Депутатите натовариха стаите за е-туристи с до 250 лева налог. Общините би трябвало да събират данъка от Нова година, само че занапред се написа разпоредба за регистрация на обектите, предлагани посредством Airbnb, Booking, Expedia. Апартаментите и къщите за посетители, които се отдават на туристи посредством електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Фейсбук и други, ще бъдат облагани като хотели с една или две звезди. Всяка община ще постанова патентен годишен налог от 25 до 250 лева за стая, като размерът ще зависи от местонахождението на жилището. Така налогът за апартамент с три стаи в центъра на столицата или различен огромен град може да скочи до 750 лв..
Гласуването за Цацаров разтресе Българска социалистическа партия. Изборът на Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) докара до нова рецесия в Българска социалистическа партия и разцеплението ѝ, което върви от към година, става все по-неудържимо. Поредните турбуленции в левица-та бяха провокирани от протеста на част от алените депутати - 27, които не съблюдаваха повелята на водача Корнелия Нинова и гласоподаваха в поддръжка на Цацаров, което я взриви.
Труд
ЦИК си раздаде тайничко бонуси за добре свършена работа. Централната изборната комисия тихомълком си е раздала бонуси, разкри „ Труд ” след подробно изследване в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Всяко ведомство е длъжно да разгласява на уеб страницата си информация от тази система за типа и размера на заплащанията, които е направило всеки ден. Решението е гласувано на съвещание на 22 ноември с цялостно болшинство от всички 16 присъстващи членове на ЦИК, без диспути. Взето е въз основа на непублични вътрешни правила за погашение на в допълнение заплащане, въз основата на непубликувана докладна бележка, формирана от неведома работна група. Отпуснатите суми също са оставени в загадка. По информация на „ Труд ” бонусите са в размер на към две заплати. На вчерашното си съвещание комисията реши да отговори на вестника с какъв брой се е самовъзнаградила по реда на Закона за достъп до социална информация, т.е. в 14-дневен период, защото трябвало да се изготвят счетоводни информации.
24 часа
Борисов спря коледните тържества на служителите, с цел да пестят. Коледни тържества в държавните администрации през тази година няма да има. Това е разпоредил персонално министър председателят Бойко Борисов. Заповедта му е изпратена до всички министерства и държавни институции. Основната причина е да не се харчат непотребни пари. По-голяма част от служителите сами провеждат тържествата си. Най-често те се вършат в заведения за хранене, само че кувертите заплащат от джоба си. В самите институции пък до момента се правеха скромни тържества в края на някой от дните преди Коледа на по чаша вино.
Монитор
Скандал за мониторинга на IT системата на правосъдната власт, написа един от вестниците на Делян Пеевски. Той обръща внимание, че ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов и арбитър Атанаска Дишева са изразили противоречие с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев да бъде акредитиран да подпише контракт за осъществяване на одит на осведомителната сигурност на Централизираната система за инцидентно систематизиране на делата с оглед ограничение на вътрешни и външни уязвимости на системата, без да са прочели самия контракт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР