Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от

...
Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от
Коментари Харесай

Новини или Novini – картината на печата за 20 септември

Редакционният екип на Actualno.com показва къс обзор на печата от днешния 20 септември.
" Сега "
Седмици преди идните локални избори пътната организация се отличи с стремително подписване на контракти за градеж на пътища към Северозападна България, за които се приказва от години. За рекордно къс за стандартите и метода си на работа период Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) завърши търга за рационализация на пътя от Видин до Ружинци. Парите за него се обезпечават от бюджета. В рамките на единствено две седмици през септември държавното управление " намести " и над 1 милиард лв. предстоящи пари от към момента неработещата тол система за ремонт на пътища, наранени от свлачища, за Околовръстното на София и за сектора от Ботевград до Мездра. Очаква се скоро да бъдат подписани още контракти за търгове, в които аплайват нормални компании. Всички пътни поправки се финансират с държавни средства, а пътната организация ще се разплати със строителите чак когато планът е приключен.
" 24 часа "
Иска гаранцията на строителните обекти да стартира да тече от издаването на акт 15 за довеждане докрай на обекта, а не както е в този момент – от акт 16, който е за употреба. Това оферират от Камарата на строителите в България, като въпросът е бил подложен на среща с районния министър Петя Аврамова по отношение на план на нова разпоредба.
Мотивът е, че в практиката постоянно се случва строителят и възложителят да стартират да се съдят след довеждане докрай на обекта и делата да се точат съвсем за цялото време на гаранцията. Има строителни обекти, по които гаранцията е едвам 3 до 5 години. 10 години е срокът единствено за огромни обекти от рода на пътища и мостове.
" Монитор "
Държавата влага 0,1% от Брутния вътрешен артикул (БВП) за електронно ръководство. В съпоставяне, страните от Западна Европа влагат сред 0,6% и 0,8% от Брутният вътрешен продукт, съобщи шефът на държавна организация " Електронно ръководство " Атанас Темелков по време на съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за определяне на хакерската офанзива в Национална агенция за приходите
От организацията са създали инспекция на Национална агенция за приходите, само че тя е била единствено по документи, защото е такава ролята на инспектора. В хода на инспекцията са видяни пропуски, за които са отправени и съответни рекомендации.
Темелков уточни неправилното надграждане на системата на данъчните като главната причина за приключването на персонални данни на 5 млн. българи. Той добави, че пробивът в системата на организацията не се дължи на това, че датира от 2008 година, а произлиза от неверна поддръжка.
" Труд "
Най-често хората затъват в задължения поради покупката на джаджи като преносими компютри и скъпи мобилни телефони. Профилът на длъжника е младеж, просветен, с добра специалност, най-често в IT сектора. Той си купува скъпи джаджи, като счита, че незабавно има потребност от тях, само че не може да си направи сметката. Затова би трябвало да се научи парите да му стигат до идната заплата. Това сподели Райна Миткова, шеф на EOS за България и ръководител на Асоциация на колекторските организации. Над 50% от просрочените отговорности на хората са към банки и компании за бързи заеми.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР