Редактор Юлия Георгиева, email: [email protected], кадър Нова твСалмонелата е токсикоинфекция.

...
Редактор Юлия Георгиева, email: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg, кадър Нова твСалмонелата е токсикоинфекция.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев за салмонелата в пилешкото: Варете, печете, пържете добре! Защото бебе и малко дете може да умрат от нея

Редактор Юлия Георгиева, email: [email protected], кадър Нова тв

Салмонелата е токсикоинфекция. Т.е. такава болест може да участва в месото, млечните артикули и яйцата, в случай че храната се съхранява на високи температури. Микробите се умножават и стават рискови. Ако обаче храната се съхранява в ледник, няма проблем. Салмонелата са микроби, които са в доста от храните. През 90-те години се знаеше, че в случай че доста деликатно се изследва пилешкото месо, в към 10% от пилетата имат салмонела в малко количество, в телешкото - 7-8 %. Но когато храната се съхранява вярно - в ледник, обработва се вярно на високи температури, няма никакъв проблем за ядящите. Това, че си пипнал инфектирано месо, а по-късно си пипнеш устата или детето, няма никакъв проблем. Но в случай че с тази мръсна ръка пипнеш свинското месо или някакво млечно произведение и то остане на топло, след няколко часа то към този момент ще е рисково за ястие. 

Това разяснява в студиото на Нова тв директпорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка новината, че на българския пазар има над 100 тона инфектирано със салмонела пилешко месо от Полша.

При салмонела те заболява стомаха, има повръщане, постоянно вървене по огромна потребност. Получава се инфектиране на тънките вътрешности, изясни докторът.

Фирмите, в случай че създадат от такова инфектирано месо салам, който е термично обработен, няам никакъв проблем, увери професорът.

Разберете, термичната обработка унищожава микробите. Опушването обаче е нещо друго. От един месец няма завишаване на салмонелите при хората. Образования човек като влезе на нашия уебсайт ще види, че няма завишаване на заболелите. Спасението е в термичната обработка и консервантите, които от 90-те години започнаха да поставят в храните. Те точно внезапно понижиха салмонелозата, само че не я унищожиха, разясни Кантарджиев.

По принцип най-хубавото е да не се позволява болест до пазара, уточни още той.

Варете, печете, пържете добре! В чорба в никакъв случай не може да остане болест откакто е вряла. Ако се пече цяло пиле обаче може да остане в средата недопечено, добави Кантарджиева. Внимавайте, тъй като бебе може да почине от салмонела. Малко дете също. Бременна може да направи огромни проблеми, в случай че се токсини със салмонела. 

Човек би трябвало да внимава какво яде при подобен контрел на храните, изключително в нашата страна, приключи той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 айки (преди 2 секунди) Рейтинг: 10263 | Одобрение: 4768    как ще е нездравословна салмонелата....по малкия екран споделиха,че няма ужасно....само дето не споделиха,че е потребна......който я е внесъл да бъде съден....  0  0 CollectoRitioner (преди 45 секунди) Рейтинг: 1616 | Одобрение: -4939 Аз пък си взимам от най-скъпите свински пържоли, съветски хайвер, премиум запаса вино и шотландско уиски от най-голям клас! Дреме ми за салмонели! A COLLECTIONER OF RARE ARTEFACTS/OBJECTS (PAINTINGS, ANCIENT ASIAN SWORDS) AND A COLLECTOR OF ENVY.Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР