Редактор: Веселин Златков e-mail: [email protected]След протеста от неделя срещу застрояването

...
Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgСлед протеста от неделя срещу застрояването
Коментари Харесай

Кметът и главният архитект на Варна не могат да спрат нежелано строителство, правят работна група с експерти

Редактор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

След митинга от неделя против застрояването на парка към паметника на Българо-съветската дружба във Варна, кметът Иван Портних и гл. проектант Виктор Бузев обявиха, че общината е подготвена за разговор с всички заинтригувани. Той обаче би трябвало да е на експертно равнище, тъй че те ще чакат излъчването на експерти от недоволните цивилен и политически обединения.

Кметът Иван Портних изясни, че е подготвен да чуе оферти, само че без да се политизират настояванията на недоволните от застрояването, поради което изчезват зелени площи. Той беше твърдо срещу да се „ подвигат лозунги “, а желае градивен разговор в работна група по казуса.

Нито кметът, нито основният проектант на Варна обаче споделиха какво ще предложат от името на кметския екип при вероятно основаване на такава група. За сметка на това арх. Бузев описа в детайли за историята на парцелите в подножието на паметника в „ Почивка “.

Парцелите са реституирани още през 90-те, последователно се появяват и плановете за застрояване. Архитект Бузев призна, че е употребява на два пъти „ безмълвен отвод “ като средство да не даде ход на строителството. Независимо обаче дали отводът е безмълвен или стимулиран, вложителите съумяват да защитят правата си в съда и по този начин общината е задължена да издаде строителни разрешителни.

Главният проектант на Варна сподели също, че възобновени частни парцели има безусловно до стълбите на паметника. Застрояването там обаче е невероятно, тъй като става въпрос на паркова територия. Сградите, които се появяват по-долу обаче са вероятни и общината не съумява да ги спре.

„ Възстановяват се парцели и в този момент. Вещите лица постоянно заблуждават съда “, по този начин разяснява обстановката гл. проектант на Варна Виктор Бузев. Той също така акцентира, че „ боядисването в зелено “, т.е. определянето като зелени площи, на всички свободни територии на града няма да докара до нищи позитивно. Все отново строителството е належащо, а без вложители Варна би изпитала много стопански компликации.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР