Редактор: Веселин Златков e-mail: [email protected]Сдружението за модерна търговия (СМТ) изрази

...
Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgСдружението за модерна търговия (СМТ) изрази
Коментари Харесай

Държавата обмисля 50% от щандовете за храни в магазините да са за български продукти, големите вериги са против

Редактор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

Сдружението за съвременна търговия (СМТ) изрази противоречие с показан план на разпореждане, съгласно което в комерсиалните вериги би трябвало половината повърхност за храни би трябвало да е отделена за български артикули. В сдружението членуват най-големите търговски вериги, работещи у нас.

Проектът е на Министерството на земеделието, храните и горите и показан на Министерския съвет. Според плана съществени групи храни, създадени на територията на Република България, би трябвало да заемат 50% от щандове, регали, хладилни витрини и други Освен това, тези храни би трябвало да се купуват непосредствено от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от регионалния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, с изключение на с експлицитното им документално единодушие.

 

Според Сдружението за съвременна търговия (СМТ) планът погазва главните правила на пазарната стопанска система. Предложените промени биха довели до извънредно нездравословни последствия за всички участници на пазара на хранителни артикули – българските консуматори, търговците на дребно и самите български производители.

 

„ Целта на плануваните ограничения да се помогне на българските производители се споделя от комерсиалните вериги, само че тя не се реализира с сегашния план. Той прави българските производители по-неконкурентоспособни. Освен това планът пази главно ползите на сивия бранш в страната, който в изискванията на изключително състояние не съумява да откри пазар за несертифицираната си продукция и се пробва да влезе в комерсиалните вериги през „ задната врата “. Според Сдружението за съвременна търговия главната цел на страната следва да е застраховане на популацията със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите ограничения водят до тъкмо противоположното. В тази връзка молим към Министерския съвет да не приема постановлението “, се споделя в позиция на организацията. Към нея са приложени многочислени стопански и правни съображения, които са против предлаганите ограничения.

 

„ Предвидените ограничения не разрешават одобрените бизнес модели на комерсиалните вериги, които оферират на милиони българи качествени храни на ниски цени, с помощта на оптимизация на процесите и праволинеен надзор на качеството. В резултат може да се чакат повишение на цените, ограничение на избора и недостиг на доста артикули и постигане до пазара на храни с ниско качество “, прибавят от СМТ.

 

„ Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е съсредоточена забележителна част от потреблението на храни в България. Освен това положителните български артикули и техните конкурентоспособни производители от дълго време са необятно показани и сполучливо се продават на рафтовете на комерсиалните вериги. “Притискането ” на тези производители посредством административна мярка в интерес на други не е заслужено по отношение на техните досегашни инвестиции в нововъведения и индустриални мощности на основата на планирани количества за продажба в питателните вериги. Важно е да се има поради, че препоръчаните промени опонират и на законодателството на Европейски Съюз в редица области като нарушение на свободата на придвижване на артикули, ограничение на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ и ще доведат до наказателни процедури против България “, се споделя също в мнението на огромните вериги.

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР