Редактор: Веселин Златков e-mail: [email protected]На 2 декември от 19 часа

...
Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgНа 2 декември от 19 часа
Коментари Харесай

Нешка Робева преди Шоу без име във Варна: България е надарена с млади таланти, нека ги опазим

Редактор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

На 2 декември от 19 часа в Двореца на културата и спорта във Варна публиката ще види най-новия театър на Нешка Робева „ ШОУ БЕЗ ИМЕ “. Това е мотив от Petel.bg да зададем своите въпроси към легендата на българската художествена гимнастика и вечеч изобретател на гении.

На сцените в 10 града, младите български гении в спорта и изкуството, ще си дадат среща с едно мото: „ Можем и сами, само че без вас /нашата публика/, не можем... Десет пъти на българската сцена ще кръстосат саби в благородна конкуренция първенците в спорта, музиката, песните и танците под строгите погледи на „ способеното “ жури. Техните представители ще чакат своята ранглиста?! Каква ще бъде тя? Най-неочакваната...

„ Шоу без име “ е зрелище с идея и всички средства събрани от спектаклите ще бъдат заслужено разпределени сред участващите клубове и обединения, тъй като всеки гений има потребност от поддръжка. А ето и диалогът ни с Нешка Робева:

Новият Ви театър незабавно притегля вниманието със своето заглавие „ Шоу без име “. Каква концепция се крие зад него?

Идеята е тъкмо тази – да притеглим вниманието към това, което правим…Какво вършим ние? Иречек го е споделил преди повече от 100г. Това в кръга на шегата. Истината е, че се опитваме да оцеляваме.

Освен естетическа приятност за публиката, Вашите стратегии постоянно съдържат и обръщение към публиката, какво е то този път?

Посланието е простичко и доста обезпокоително: Насладете се на силата на младостта, на гениите на България, на нашите деца и внуци. Заредете се с оптимизъм, пред вас е бъдещето на България - да го опазим! Правим това шоу към този момент три години, когато се обърнахме към почитателите си за предложение за име на новата ни полуда, една жена написа: „ С име или без име знаем, че ще бъде хубаво “. Оставихме го без име, та да бъде хубаво.

В анонса към „ Шоу без име “ се акцентира, че спектакълът има идея. Каква е тя?

Каузата е да подпомогнем другите спортни клубове и обединения, тъй като в действителност на всички е тежко, финансирането, изключително на софийските клубове, е съвсем незначително и освен в художествената гимнастика. Всички се радват на първенците, демонстрират ги по малкия екран, радват им се, само че никой не се замисля кой и по какъв начин ги прави? Тръгнахме с концепцията да подпомогнем художествената гимнастика, само че се оказа, че други са доста по-зле, по този начин прибавихме и другите спортове, по-късно и тези, които се занимават с изкуство… И още по-късно, лекуването на дребната Йордана, с цел да бъде като своите другарчета, с цел да може да играе, тича и се смее, като тях. Иска ми се да благодаря на Община Варна за съдействието при организацията на спектакъла. Отстъпеният наем и част от събраните средства, ще останат за варненските клубове и обединения, за гениите на Варна.



Как съгласно Вас се трансформира средата за развиване на младите гении на България през годините? По-лесно или по-трудно е в днешно време откриването и запазването им?

Да откриеш гений е и елементарно, и мъчно, само че да го развиеш и опазиш в настоящо време, когато всичко се заплаща? За неплатежоспособните родители е невероятно. А напълно не е речено, че гениите се раждат в богати семейства… В годините на моето детство, страната полагаше грижи за децата. Семейството ми беше в доста затруднено състояние – болен татко, две деца, следвоенни години. Но всички детски заведения бяха отворени и налични за всяко дете. А аз желаех и гимнастика, и балет, и хор… България е талантлива с гении. Държавата би трябвало да създаде специфични политики за откриването им, изявяването и представянето пред света. И още нещо – възпитанието и ангажирането на тези гении в следствие в подпомагането на други като тях… Това вършим в този момент – пътуваме с двадесет фърфалака и професионални актьори. В нашата зала е кучи мраз, ще изкараме пари за отопление, за покрива, който отново протече, за ток… Но ще дадем и на другите! Искам да науча децата, че в случай че желаят да получават, на първо време би трябвало да се научат и да дават. Не си върша илюзии… И въпреки всичко.

Със сигурност гостуването в Двореца на културата и спорта във Варна на 2 декември ще разсъни доста мемоари, с какво възприятие идвате в морската столица?

Обичам Варна. През 1969г. тук извоюваш вицешампионската си купа, с помощта на публиката, която ме избра за нейна фаворитка и съобщи, че „ Нешка няма неточност “. Като треньор през 89г. имах цялостната ѝ поддръжка във време, когато бе неразрешено въобще да се загатва името ми. Съпругът ми бе варненец. Бях депутат на Варна. Както виждате, имам спомени… Когато идвах със шоуто, залата постоянно е била претъпкана. В 2001г. с „ Два свята “ препълнихме двореца с три спектакъла в един ден!



Каква е тайната Ви за опазване на креативната сила, имате ли рецепта, която бихте предложили на хората, които в един миг се уморяват и вземат решение, че към този момент „ им е минало времето “?

Няма загадка, има познание и религия, че си нужен, че можеш и че искаш. Хората се уморяват от просташката кресливост на някои недоносчета, на които, като им пречи акълът, вземат решение, че старите им пречели. Преди няколко месеца едни сходни кресльовци, прекомерно надменно посредством пресата ме поучаваха кое е моето и тяхно време, коя съм и за какво съм още там където, съгласно тя не ми е мястото… Такива са доста, само че тези дадох на съда, поради въпиющото им самочувствие и просташка самоувереност, че всичко е разрешено… Не го направих за себе си, направих го поради хората, които тези прасета мачкат, които наскърбяват всекидневно и по разнообразни мотиви. Спечелих делото, в случай че съумея да взема отсъденото обезщетение, ще даря парите на една болница, която работят изключителни експерти, а изискванията са… Не ми се приказва. Но всички възрастни, би трябвало да знаят, че сме нужни, че сме на този свят с задача и никой не може да дефинира какъв брой и до по кое време да работим, да се борим и най-много да оказваме помощ.

Билети за спектакъла " Шоу без име " във Варна можете да купите тук.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР