Редактор: Веселин Златков e-mail: [email protected]Комисията по журналистическа етика не констатира

...
Редактор: Веселин Златков e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bgКомисията по журналистическа етика не констатира
Коментари Харесай

Правилно решение! Комисията за журналистическа етика отряза Деси, който притиска медии да трият материали за деянията му

Редактор: Веселин Златков
e-mail: [email protected]

Комисията по журналистическа нравственос не установи нарушавания на Етичния кодекс на българските медии във връзка с лицето Д.М.В (б.ред. екстрасенса Деси). Чрез своя юрист той изиска да бъдат отстранени от 24 часа (онлайн издание), petel.bg, МИГNews.info, struma.com, България през днешния ден (онлайн издание) и lupa.bg изявления за осъществени от него закононарушения.

„ Като взе поради публичната заплаха на Д.М.В., продължителния интервал, в който той е осъществявал опити за похищения против личността, инкриминирани от закона, и фактът, че Д.М.В. се възползва от доверчивостта, а за младежите – и от неопитността им, Комисията за журналистическа нравственос не установи нарушавания на Етичния кодекс на българските медии “, това се споделя в решение на комисията.

Адвокатът на упоменатото лице подаде поредност от тъжби за това, че изявленията на медии не са отстранени по негово и на клиента му искане.

„ Лицето Д.М.В. е необятно известно на българската общност. То се показва за екстрасенс и посредством реклама офлайн и онлайн притегля хора със разнообразни проблеми и премеждия. Скоро към медиите и към прокуратурата са подадени голям брой тъжби, сигнали и недоволства, че лицето се възползва от доверието на хората, с цел да се пробва да подхваща принуждение и блудствени дейности. Има събрани доказателства, още веднъж изнесени в медиите, че Д.М.В. се е представял като служител на реда и чиновник на други институции. Срещу него се водят разнообразни производства, има и присъди за блудничество и обир. Със сигурност еясно, че след присъдата от 2016 година за блудничество лицето изтърпява наказване „ отнемане от независимост “, напомнят от комисията.

Комисията за отбрана на персоналните данни е показала от своя страна, че има несъмнена нужда обществото да бъде осведомено и за личността, и за осъществяваното от него „ поради неговата повишена социална заплаха “.

„ Като приканва към по-голяма точност и акуратност, в това число за типа и формата на незаконните действия, в които е махленски Д.М.В., Комисията намира, че съществува доминиращ публичен интерес и нужда хората да са предизвестени за биографията и похищенията на Д.М.В. и да са защитени от въвеждане на подвеждане в бъдеще, което дава учредения на медиите да обработват персонални данни за лицето и да разгласяват материали за него. Няма данни изявленията да манипулират читателите. Няма и установено нарушаване на условието за благовъзпитание, доколкото – несъмнено – е пристойно да се отразяват и разясняват полови закононарушения. Публикуване на публично налични фотоси на лицето, включително на такива от публични места, съгласно КЖЕ е целесъобразно поради общата предварителна защита, реализирана благодарение на медиите “, се споделя още в позицията на Комисията по журналистическа нравственос.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР