Ред е на признаването на СКТР, пише в заглавие днес

...
Ред е на признаването на СКТР, пише в заглавие днес
Коментари Харесай

В Анкара: Ред е на признаването на СКТР!

" Ред е на признаването на СКТР ", написа в заглавие през днешния ден турският в. " Айдънлък " във връзка изборната победа на протурския националист Ерсин Татар на президентските избори в приетата единствено от Турция Севернокипърска турска република /СКТР/.

Според изданието на вота в Северен Кипър е победила " политиката на Денкташ ", т.е. по-твърдолинейният метод към разрешаването на кипърския проблем, прокарван и от първия кипърски турски президент - починалия Рауф Денкташ, предава Българска телеграфна агенция.

Вестникът цитира изказването на Татар, че ще работи " в естетика с Турция " и желае подсилване на положителните връзки и връзките с родината майка във всяка една сфера.

Според анализатора на " Айдънлък " Утку Рейхан изборът на Татар, който намерено се афишира за решение въз основата на две обособени страни в Кипър, съставлява повратен миг и е " ключът за смяна на /посоката на/ вятъра от Европейски Съюз ".

Дипломатът от кариерата Онур Йоймен счита, че кипърският въпрос би трябвало да се преглежда като " надпартийна национална идея " и да се оставят настрани вътрешнополитическите разногласия както в Турция, по този начин и в СКТР.

Специалистът по интернационалните връзки Хасан Юнал пък е на мнение, че публично би трябвало да бъде изложена концепцията за образуване на две страни на острова и да бъдат инициирани контакти с другарски страни като Азербайджан, Русия и Иран за признаването на страна на кипърските турци, която отсега нататък да се назовава " Кипърска турска република ".

" Кипър отбрани своята " турска еднаквост ", разяснява в заглавие в. " Тюркгюн ". Според изданието изборът на Ерсин Татар е " исторически " за бъдещето на кипърските турци. " Гърците са в потрес ", отбелязва в подзаглавие вестникът и цитира мнения от гръцкия щемпел във връзка на изборите в Северен Кипър. " Стана това, което искаше Ердоган ", цитира " Тюркгюн " заглавие на гръцки вестник. Според медиите в Гърция загубата на изборите от Мустафа Акънджъ, покровител на основаването на двуобщностна федерация в Кипър, значи доста пропуснати шансове за острова, написа още " Тюркгюн ".

В. " Карар " цитира основни акценти от посланията на определения за президент на кипърските турци Ерсин Татар: " Ще продължим да присъстваме на масата /за преговори/ ", " Статутът на страна поръчител на Турция се резервира ", " Преговорите ще се водят под шапката на страната СКТР " и " Няма да бъде признато нито едно изискване, което не отразява волята на кипърския народ ".

" Сега е времето на Татар... " е озаглавен материал по тематиката на англоезичния в. " Хюриет дейли нюз ", чийто създател е известният турски анализатор Юсуф Канлъ. В текста за предшественика на Татар на президентския пост в Северен Кипър и негов противник на изборите в неделя Мустафа Акънджъ се показва, че е " специалист по емпатия към кипърските гърци " и индивидът, " който унищожи съвсем всички червени линии на кипърските турци " на договарянията за споразумяване на кипърския проблем.

" Той беше този, който в над 60-годишната история на кипърските договаряния за първи път даде на кипърската гръцка страна карта с териториални отстъпки, без да сметне за нужно да се съветва с кипърското турско държавно управление и Народното събрание или с държавното управление в Анкара. Той беше този, който съобщи, че статутът на страна поръчител на Турция не е " sine qua non " /задължително условие/ и тя може да бъде заменена с интернационална мощ ", написа Канлъ.

Според анализатора на " Хюриет дейли нюз " кипърските гърци в реалност в никакъв случай не са желали федерация и поддържат концепцията за даване на някои по-широки малцинствени права на кипърските турци в границите на унитарна страна.

" От 1977 година разновидността за федерация е затварян, отварян и още веднъж затварян на договарянията. Така и не беше реализиран триумф. Сега е извънредно време да бъдат изменени както задачата, по този начин и изискванията на кипърските договаряния ", написа Канлъ. Той припомня, че изборната платформа на Татар е учредена на ангажимент и предпочитание за възобновяване на договарянията с кипърските гърци за " двудържавно решение ".

" Кипърската турска страна в този момент ще бъде подготвена за откровен и мъчителен развой на разрешаване на кипърския проблем ", показва Канлъ, добавяйки, че кипърските турци " имат политическа воля за реализиране на решение с мъчителни взаимни отстъпки, стига и кипърските гърци да могат да извървят този път ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР