Реч на президента Румен Радев от връх Шипка по повод

...
Реч на президента Румен Радев от връх Шипка по повод
Коментари Харесай

Президентът: Заради политически шарлатани историята ни се пренаписва

Реч на президента Румен Радев от връх Шипка във връзка честванията на 141 години от Шипченската епопея:

 

Уважаеми господин заместник-председател на Народното събрание,

Уважаеми народни представители и представители на политически партии,

Уважаеми представители на локалната власт, кметове, регионални шефове,

Ваши превъзходителства,

Господа генерали, офицери, сержанти и бойци,

Скъпи сънародници,

 

Вече 141 години българите гледаме към този връх с поклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов: див, всеизвестен връх, на който шепа български и съветски храбреци оставиха костите си, с цел да възкръсне България. И през днешния ден хиляди сънародници от четирите краища на Родината още веднъж сте тук, с цел да си напомним по какъв начин от кървавия мъх разцъфтя най-светлият народен блян.

На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България. В последните десетилетия значително бе сторено, с цел да бъде изтрита и пренаписана тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Както и преди няколко месеца, в мартенския сняг, тук още веднъж сте хиляди. И както Вазов споделя, с вашето наличие на този именит връх, вие „ строшавате на клеветата зъбът “. И това не е празен възторг, тъй като залогът на нашата респект към истината и историята, уважаеми дами и господа, е нашето достолепие.

През годините патриотизмът беше отричан, само че през днешния ден народите още веднъж се обръщат към себе си, изправени пред опасността от историческата амнезия и загуба на еднаквост. Това е сериозен и опасен исторически миг. Защото провокациите на днешния ден елементарно могат да подхранят нападателния шовинизъм и ксенофобията. В подобен миг за нас, българите, е значимо да черпим ентусиазъм от просветения национализъм на възрожденците: отворен към света, само че убеден в своята мощ и достолепия.

Той ще пребъде с помощта на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук още веднъж!

Към всеки един от вас, носителите на историческата ни памет, е моята откровена човешка благодарност.

Вечна памет за героите на Шипка!

Да живее България!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР