Реалното тестване на тол системата ще започне от 16 август

...
Реалното тестване на тол системата ще започне от 16 август
Коментари Харесай

Отлагат въвеждането на тол системата, кой получава поръчката?

Реалното тестване на тол системата ще стартира от 16 август и в него непринудено ще вземат участие българските превозвачи. За интервал от три месеца обаче от транспортните средства няма да бъдат събирани такси. Евентуално от 16 ноември платеното прекосяване за колите над 3.5 тона би трябвало да проработи напълно.
Това е резултатът от срещата сред превозвачите и премиера Бойко Борисов. В нея участваха още районният министър Петя Аврамова, заместникът ѝ виновен за въвеждането на тол системата Николай Нанков и министърът на финансите Владислав Горанов, съобщи Nova.
Към момента няма реализирана договореност за обсега на платените пътища и цените . Преговорите по тези въпроси ще продължат.
" От 16 август би трябвало да събираме тол такси - ще се наложи смяна в закона . Окончателният размер на таксите ще се вземе като решение по-късно ", сподели Аврамова. По думите ѝ до ноември би трябвало да са завършили всички проби и системата да бъде въведена в употреба.
" Трета компания кандидатства за народен снабдител на услугата за събиране на пътни такси у нас ", заяви зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков в сряда вечерта. Повод за изключителния брифинг в пътната организация беше въвеждането на новата тол система и избора на втори достачвик.
Към момента Агенция " Пътна инфраструктура " е подписала контракти с двама снабдители – " Интелигентни Трафик Системи " ЕАД и " Телетол " АД.
Кой е новият снабдител
" Нованор " е стартъп компания, която поражда благодарение на фонда " Илевън ". Софтуерната компания развива и показва на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, по този начин и за държавния и общински бранш.
Собственици на компанията са Лиляна Деянова и Мартин Димитров . Двамата бяха ангажирани и с създаването на мобилното приложение LIMA на пътната организация, което дава настояща информация за пътната конюнктура в страната.
Лиляна Деянова е ръководител на съвета на шефовете на " Телетол " АД, а Мартин Димитров съставлява сдружението, съгласно Търговския указател. По-интересен е миноритарния акционер в " Телетол " – " Инфосистемс интернешънъл " ЕАД. Не е ясно кой стои зад това сдружение.
" Инфосистемс интернешънъл " е благосъстоятелност на " Информикс груп ", зад която пък стои кипърската офшорка " МГ Октагон инвестмънтс " . Тя е притежател на няколко компании в България, които постоянно печелят поръчки, част от тях финансирани и с евросредства. Например, до неотдавна бяха в консорциум обвързван с ремонта на пътища в София, в различен за доставка на електронните табла по спирките, както и в трети за събиране на таксите от синята зона на София с SMS.
Подозренията на участници в тези търгове е, че зад мистериозната кипърска офшорка стоят хора от ръководещата партия ГЕРБ. Те недоумяват по какъв начин при съществуването на закон против офшорките, компанията продължава да печели поръчки и то с еврофинансиране.
" Фалшива вест и нечиста сделка са тиражираните изявления, че офшорна компания ще събира тол таксите, съобщи през вчерашния ден Николай Нанков. Фирмата е с напълно българско присъединяване и пари от България през офшорни компании няма да изтичат, каквото подстрекателство беше направено, добави Нанков. Все отново той загатна, че подписаният на 14 май контракт с " Телетол " може и да не влезе в действие, в случай че компанията не потвърди функционална и оперативна съгласуемост.
Съгласно Закона за икономическите и финансовите връзки с сдруженията, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, следените от тях лица и техните действителни притежатели, министърът на финансите издава заповед със лист на страните, които са с преференциален данъчен режим и Кипър не е в този лист , сподели Георги Терзийски, ръководител на Управителния съвет на АПИ, в сряда.
" Всички сме " за " въвеждането на тол системата. Обединихме се че българските пътища имат потребност от средства да бъдат рехабилитирани.
Необходими са повече от сегашните към 370 милиона лв. от винетната система. Утре не престават диалозите за цени. Имаме нови оферти, които ще предоставим на сектора. Ще се дискутира и обсегът - и там има различия ", сподели Аврамова след срещата.
По предложение на сектора, компаниите сами ще инсталират бордови устройства на всичките си коли - с цел да се види действителното придвижване - изминатите километри и трафикът, както и какъв брой е преносът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР