Реалното строителството на газовата връзка с Гърция ще започне през

...
Реалното строителството на газовата връзка с Гърция ще започне през
Коментари Харесай

Строителството на газовата връзка с Гърция се очаква да започне през май

Реалното строителството на газовата връзка с Гърция ще стартира през май. Дотогава се чака да приключат трите публични поръчки - за доставка на тръби, за инженерен съветник и за строител. Това разгласи през днешния ден енергийният министър Теменужка Петкова пред посланиците на страните от Европейски Съюз, представена от пресцентъра си.

Тя още веднъж стартира прогнозата си, че по интерконектора газ ще може да тече през 2020 година Срещата с посланиците е проведена по самодейност на Румъния, която е ротационен ръководител на Европейския съюз.

Само български и гръцки компании са поканени да подадат предложения в публичната поръчка за построяването на газовата връзка с Гърция, демонстрират резултатите от предварителния асортимент на претендентите. Те са оповестени в профила на купувача още на 1 януари, само че Министерството на енергетиката не е намерило за належащо да ги разгласи обществено, съобщава  " Капитал "

Изданието напомня, че търгът за 145 млн. евро без Данък добавена стойност притегли общо 11 претендента, само че международните компании с опит в тази сфера са отстранени от оценителната комисия на плановата компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини - " Ай Си Джи Би " (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.

В надпреварата са останали единствено огромните български строители " Джи Пи груп ", " Трейс груп холд " и " Главболгарстрой ", както и гръцките " Терна ", " Актор " и " Джей енд Пи – Авакс ". Всички те официално си партнират с задгранични компании, с цел да покрият високите условия за осъществяването на плана, само че е ясно, че главното строителство на място ще се прави точно от тях.

Предстои втората фаза на разглеждане, оценка и класиране на офертите на отсетите след първия стадий претенденти.

В две етапи и още неприключила е поръчката за направата и доставката на тръбите за газовата връзка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР