Реалността в корпоративния свят често е жестока. Всичко е супер

...
Реалността в корпоративния свят често е жестока. Всичко е супер
Коментари Харесай

Секс скандалите, които сринаха кариерата на основателя на Uber

Реалността в корпоративния свят постоянно е жестока. Всичко е супер динамично, конкуренцията е жестока, рискът е непрестанен, а грешките се заплащат скъпо.

Постоянно изникват нови софтуерни компании, които измислят и създават разнородни новаторски артикули. Инвеститори на рисков капитал са подготвени да вложат милиарди в тях, а цената им нараства експоненциално.

Акционерите са великодушни, само че безкомпромисни, когато става въпрос за обществения имидж на фирмите, в които влагат. Защото всеки удар по него може да им коства цяло положение.

Поредната жертва на тази особена система е изпълнителният шеф и създател на Uber Травис Каланик.

Каланик е " мозъкът " на Uber и един от най-популярните софтуерни бизнесмени, само че заплати висока цена за несгодите на компанията.
А те в действителност изглеждаха съществени. През последните месеци Uber бе разтърсена от поредност от кавги, които доведоха до напускането на високопоставени чиновници и съществено навредиха на обществения й имидж.

Обвиненията към Uber летяха като патрони - изнасилена клиентка от водач на компанията и прикриване на доказателства за закононарушението, полов тормоз и дискриминация на служителка, кражба на интелектуална благосъстоятелност от съперник и потреблението на излъган програмен продукт, който да заблуди управляващите.

Самият Каланик също бе забъркан в свадите, откакто негова директива за това кой с кого (и при какви условия) може да прави секс в Uber стана обществено известна.

" Не правете секс с различен сътрудник, ОСВЕН в случай че 1. вие сте помолили индивида за тази привилегия и той ви е дал отговор с " Да! Аз ще върша секс с теб " И 2. в случай че двамата (или повече) сте на едно и също служебно състояние.

Каланик е знаел и за множеството от скандалните случаи, които компанията се постара да потули.

Всяко от обвиняванията нанасяше все по-тежък удар върху обществения имидж на Uber. Скандалите донесоха проблеми с управляващите и даже предизвикаха някои от сътрудниците й да прекратят бизнес връзките си с компанията.

Постепенно спиралата от проблеми се трансформира в сериозна опасност даже за " свещената крава " - пазарната стойност на Uber.

Освен това редица страни по света не разрешиха услугите на компанията, защото превозвачът не се преценява с националните им закони. В Европа България, Италия, Дания и Унгария я принудиха да напусне, а техният образец скоро може да последват и Финландия, Франция, Испания и Холандия. Китай, Австралия и някои американски щати също я отрязаха.

Инвеститорите започнаха да се замислят какъв брой ще им коства цялата тази рецесия. Те имаха задоволително власт в борда и взеха решение да работят коренно, с цел да защитят големите си инвестиции. Ако пазарната стойност на компанията се срине, те биха изгубили милиарди долари.

Затова и действаха бързо - желаеха Каланик непосредствено да напусне поста си и той нямаше по какъв начин да им откаже.



Не го избави и персоналната покруса (внезапната кончина на майка му), нито предлагането да си вземе неопределен отпуск и краткотрайно да повери ръководството на други хора.

Компанията е измежду най-атрактивните на пазара и има капацитет да се трансформира в най-скъпия стартъп в света. В нея влагат Фондът за обществени вложения на Саудитска Арабия, колосът във взаимните фондове BlackRock и топ банки като Morgan Stanley и Goldman Sachs.

Но Uber има съществени организационни проблеми и несъмнено се нуждае от смяна. Според някогашни чиновници в компанията царува безредна фирмена просвета на сексизъм и непрофесионални бизнес практики, които съществено въздействат върху работния развой, в това число върху реализацията на планове и цели. Това няма по какъв начин да бъде толерирано от акционерите.

Въпреки поисканата оставка, те демонстрираха почитание към Каланик и регистрираха приноса му. " Травис постоянно е поставял Uber преди всичко. Това е самоуверено решение и знак за неговата отдаденост и обич към Uber ", съобщи един от вложителите и член на борда Бил Гърли.
По думите му Каланик е оказал огромно въздействие на света и на него ще бъдат отдадени " доста страници в историческите книги ".

" Той е визионер, построил голям бизнес, който трансформира метода на живот на хората ", съобщи Мичъл Грийн от Lead Edge Capital.

Бъдещето на Uber

Оставката на Каланик слага въпроса кой може да поеме управлението на Uber, изключително когато компанията е структурирана съвсем напълно съгласно неговите визии.

Въпреки че към този момент не е изпълнителен шеф, Каланик евентуално ще остане " мощният човек " в Uber, най-малко до момента в който държи контролния пакет от акции на компанията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР