Реално извън пределите на България постоянно или по 5 -

...
Реално извън пределите на България постоянно или по 5 -
Коментари Харесай

9 млн. българи живеят извън пределите на България

Реално отвън рамките на България непрекъснато или по 5 - 6 месеца в годината живеят сред 8 и 9 млн. души, или повече от популацията в страната. Това разгласи пред БТВ Петър Харалампиев, ръководител на Държавната организация за българите в чужбина.

Миграцията има няколко огромни талази - след освобождението от турско иго, след Втората международна война, след 1989 година Има второ и трето потомство българи, родени зад граница. Дали се усещат българи и дали учат български зависи от фамилията и традициите.

В момента има над 1000 организации на българите в целия свят, свързани със опазване на културата и идентичността, сподели шефът на организацията за българите зад граница. Много от тях са свързани с фолклорни групи, посочи той. Най-компактните маси от българи са в Германия и Испания. По публични данни - хората, които са се записали, в Германия живеят над 220 хиляди наши сънародници, в Испания - над 140 хиляди Извън тази публична статистика те са доста повече, добави Харалампиев. В Германия действително са към 370 хиляди българи, а в Испания - към 220 хиляди Във Англия публично живеят към 170 хиляди българи, а действително - към 300 хиляди души.

Само в Европейския съюз им над 1 млн. българи сега. Някои се завърнаха през последните години поради рецесията в някои страни от Европа, само че и доста нови отпътуваха, с цел да учат в чужбина, сподели още Харалампиев. В момента има над 30 хиляди български студенти в страните от Европейски Съюз.

В Съединени американски щати формалните данни са за 300 хиляди наши съграждани, на в реалност са доста повече. Най-компактната общественост е в региона на Чикаго - там импровизирано живеят 200 хиляди българи. Големи български общности има и в Лос Анджелис и в Ню Йорк. В Съединени американски щати има и по-стара миграция - хора, преселили се там след Балканските войни. Втората вълна е след Втората международна война, а третата - след 1989 година Канада е съвременна дестинация за миграция в по-новите времена. В момента към Канада изтичат най-вече българи като % от мигриращите.

Украйна пък е измежду историческите области, обитаеми с българи. Има доста българи от разбъркан брак и част от тях не се самоопределят като българи. Там не се гледа с положително око на малцинствените общности. Голяма група има в Бесарабския район.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР