Реалният растеж на БВП през първата половина на 2017 г.

...
Реалният растеж на БВП през първата половина на 2017 г.
Коментари Харесай

Небивал икономически ръст от 4% за 2017 г. очаква финансовото министерство

Реалният напредък на Брутният вътрешен продукт през първата половина на 2017 година възлезе на 3,7%, а за цялата 2017 година се чака да доближи 4%, движен от вътрешното търсене и най-много от частното ползване (4,3%). Това се показва в есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите.

Тя регистрира настоящи все още на правенето й допускания за интернационалната среда във връзка с външното търсене и цените. В съпоставяне с пролетната прогноза, упованията за развиването на европейската и международната стопанска система демонстрират по-съществена позитивна смяна през 2017 година, а оценките за динамичността на интернационалните цени на петрола и неенергийните първични материали са леко занижени.

Общото брутообразуване в главен капитал също ще се увеличи с 3,4% през актуалната година, в сходство с предстоящата удобна динамичност на частните и обществени вложения, се п0осочва в разбора.

В интервала 2018–2020 година вътрешното търсене ще продължава да бъде водещ фактор за повишаването на икономическата интензивност в страната, като се чака действителният напредък да остане на равнище от 3,9% и през трите години. В съпоставяне с пролетна прогноза са повишени упованията при потреблението и вложенията, до момента в който оценките за приноса на чистия експорт са намалени. Тенденцията на изпреварващо повишаване на вноса над износа на артикули ще се резервира до края на прогнозния небосвод, което ще докара до гладко повишаване на комерсиалния недостиг до 3% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година

В изискванията на по-благоприятните упования за растежа на Брутният вътрешен продукт, оценките за динамичността заетостта през 2017 и 2018 година са също повишени по отношение на миналата прогноза, само че през идващите две години техният напредък ще се забави заради по-бързото привършване на капацитета за повишаване на заетите и въздействието на демографското развиване в средносрочен проект. Растежът на заетите през 2017 година ще бъде съпроводен със спад в коефициента на безработица до 6,5%. През 2018 година равнището на безработица се чака да се намали до 6,2%.

Положителните упования за инфлацията се резервират, в следствие от допусканията за покачване на интернационалните цени на петрола и неенергийните първични материали, и повишаване на вътрешното търсене. Кредитирането за частния бранш ще продължи да се форсира и ще доближи 6,7% в края на прогнозния интервал, отчитайки предвижданията за повишение на икономическата интензивност в това число потреблението на семействата и ускореният напредък на вложенията.

Основните опасности пред осъществяване на прогнозата са свързани с развиването на външната среда, динамичността на интернационалните цени, неподходящите демографски трендове в страната.

Повече вижте ТУК.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР