Реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще

...
Реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на България ще
Коментари Харесай

Правителството очаква значителен ръст на инвестициите през 2018 г.

Реалният растеж на брутния вътрешен артикул (БВП) на България ще се форсира до 3.9% през 2018 година, като вътрешното търсене ще продължи да бъде водещо. Това е записано в пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. От оповестените данни се вижда, че държавното управление към този момент чака общите вложения (вътрешни и външни) да поддържат мощно икономическия напредък през тази година.
Частното ползване едва ще се форсира, подкрепено от усъвършенстваното доверие на потребителите и действителното нарастване на разполагаемия приход на семействата. Същевременно, капиталовата интензивност ще бъде движена главно от покачването на обществените вложения, написа в прогнозата. През есента МФ очакваше вложенията да порастват с 4.3% по отношение на миналата година, а в този момент прогнозите към този момент са за 10.1%.
Очакванията са за ускоряване на общия експорт заради по-ниската база от миналата година и предстоящата удобна динамичност през 2018 година Това, дружно с нарасналите растежи на вътрешното търсене, ще поддържа повишаването на вноса. В резултат се чака негативният принос на чистия експорт към Брутният вътрешен продукт да нарасне.
Темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт ще останат относително високи през целия планиран интервал. Икономическата интензивност едва ще се забави до 3.8% през 2019 година, заради низходящата динамичност при вътрешното търсене и ще доближи 3.7% в интервала 2020–2021 година Вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на Брутният вътрешен продукт по линия както на потреблението, по този начин и на вложенията. Докато капиталовата интензивност се чака умерено да нарасне, по-ниският приръст на заетостта и действителните приходи ще се отрази в леко закъснение на растежа на частното ползване. Очаква се отрицателният резултат върху Брутният вътрешен продукт по линия на чистия експорт да се свие до към 0.8 прочие п. през 2020 и 2021 година
В средносрочен проект, рестриктивните мерки от страна на предлагането на труд и отрицателното демографско развиване ще се отразят в закъснение на растежа на заетите до преустановяването му през 2021 година Очакванията за инфлацията са нараснали за целия планиран интервал поради регистрираната динамичност през 2017 година и първите два месеца на 2018 година, както и обновените допускания за интернационалните цени на храните и суровия нефт. Кредитирането за частния бранш ще продължи да се форсира до края на прогнозния интервал, като упованията за неговия напредък са занижени спрямо есенната прогноза поради по-бавното възобновяване на заема за нефинансови предприятия.
Рисковете пред реализирането на прогнозата не престават да са свързани главно с развиването на външната среда и динамичността на интернационалните цени, както и неподходящите демографски трендове в страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР