Реалният брутен вътрешен продукт на България ще се забави с

...
Реалният брутен вътрешен продукт на България ще се забави с
Коментари Харесай

Световната банка: Растежът на БВП на България ще се забави до 2,6%

Реалният БВП на България ще се забави с 2,6 на 100 през 2022 година. Това предвижда в последния си отчет Световната банка.

Икономическия напредък на страната се чака да се форсира към 4,3% до 2023, след което да се забави до 3,7% през 2024, се показва още в документа за 2022 година, който носи името „ Глобални стопански вероятности “.

Руското навлизане в Украйна ускори последствията от пандемията от Ковид-19 за страните от Централна Европа – България, Хърватия, Унгария, Полша и Румъния, като увеличи цените на стоките и инфлацията, провокира вълна от бежанци и понижи търсенето в страните от еврозоната, добави Световната банка. Очаква се стопанските системи от Централна Европа да се възползват в средносрочен проект от финансирането от Европейски Съюз по линия на проекта за възобновяване и резистентност.

„ Смущенията в енергийните доставки могат да доведат до натоварване на производството и да засилят натиска за повишение на цените, изключително с оглед прекратяването на доставките на природен газ от Русия към Полша и България и оповестените проекти на Европейски Съюз да забрани или последователно приключи вноса на изкопаеми горива от Русия до 2027 година “ съобщи Световната банка.

Икономическия напредък на Централна Европа се чака да се свие до 3,7% през 2022 от плануваните 6,2% през 2021 година, като се чака да остане на това равнище до 2024 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР