Реалната заплата у нас расте през четвъртото тримесечие на миналата

...
Реалната заплата у нас расте през четвъртото тримесечие на миналата
Коментари Харесай

МФ: Месечната инфлацията за януари е 1%, заплатите се вдигат на годишна база

Реалната заплата у нас пораства през четвъртото тримесечие на предходната година, откакто преди този момент действителните хонорари намаляваха поради високата инфлация. Това демонстрира месечният преглед на българската стопанска система, направен от Министерство на финансите.

Номиналният напредък на междинната работна заплата общо в стопанската система се форсира до 16.6% на годишна база по отношение на 14.7% през третото тримесечие.

Заедно със задържането на растежа на потребителските цени, действителната заплата, дефлирана с ХИПЦ, се увеличи с 1.8% на годишна база. Ускореното повишаване на заплатите спрямо предходните три месеца на годината се дължеше в по-голяма степен на частния бранш (17.7%), до момента в който номиналният напредък на заплатите в обществения бранш, макар ускоряването, остана относително по-нисък (13.5%). Най-висок ритъм на напредък на заплатите бе следен в селско стопанство (23.4%), произвеждане на сила (23.1%), търговия (20.1%) и финансови и застрахователни действия (20.0%).

Относно инфлацията от МФ цитират предварителни данни, съгласно които месечната инфлация за януари 2023 година е 1%. Цените на енергийните артикули и храните се покачиха надлежно с 2.6% и 1.5% и способстваха най-вече за покачването на общия показател по отношение на предходния месец. От началото на годината отстъпката от 0.25 лева на литър за елементарните горива, пропан-бутан и метан отпадна. Така цените на транспортните горива регистрираха растеж от 5.1% и способстваха с 0.31 пр.п. към общия показател, написа в разбора.

Цените на суровия нефт също се покачиха с 2.7% в доларово изражение през месеца, само че покачването им беше отчасти обезщетено от по-силното евро по отношение на щ. $. Природният газ за бита нарастна с 19.2% през месеца по отношение на решението на КЕВР. Базисната инфлация (общият показател без енергийни артикули, храни, алкохол и цигари) се увеличи с 0.4% по отношение на декември 2022 година, с принос най-много от неенергийните промишлени артикули. Техните цени се покачиха с 0.7%, до момента в който тези на услугите набъбнаха минимално с 0.1%.

Годишният ритъм на инфлация съгласно ХИПЦ се забави до 14.1%, защото повишаването при храните и услугите се сви, надлежно до 25.1% и 11.5% на годишна база. След наклонността на закъснение през втората половина на 2022 година, инфлацията при енергийните артикули се форсира до 13.6% през януари 2023 година най-много заради анулацията на отстъпката върху горивата. Спрямо година по-рано, базисната инфлация се забави за първи път от август 2021 година до 10.7%. 

От Министерство на финансите регистрират, че растежът на заема за частния бранш се е забавил  до 12.7% на годишна база през декември по отношение на 13.5 през предходния месец. За първи път от юни 2022 година, темпът на напредък е под 13%. И двата сегмента, нефинансови предприятия и семейства, способстваха за забавянето. Кредитите за покупка на жилище набъбнаха със 17.8% или едвам 0.2 пр.п. по-малко по отношение на предходния месец. Забавянето при потребителските заеми бе по-ясно изразено – от 14.1% през ноември до 12.4% през декември 2022 година

Спадът на неприятните и преструктурирани заеми бе главен фактор за забавянето. Растежът на фирмените заеми се забави до 10.4% при 11.1% месец по-рано, което съответстваше на забавянето на индустриалното произвеждане през декември. Среднопретегленият лихвен % по жилищните заеми продължи възходящата си наклонност през декември с 5 б.т. до 2.62%.

Средният лихвен % по потребителските заеми доближи 9.63%, което бе покачване с 89 б.т. по отношение на предходния месец и със 113 б.т. спрямо края на 2021 година Цената на фирмените заеми също се увеличи до 3.55% или с 33 б.т. по отношение на месец по-рано. Среднопретеглената възвръщаемост на срочните депозити се увеличи с 11 б.т. до 1.01%, се показва в разбора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР