Реализираните проекти в енергетиката дават възможност България да запази своето

...
Реализираните проекти в енергетиката дават възможност България да запази своето
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: България запази стратегическо място на енергийната карта на Европа

Реализираните планове в енергетиката дават опция България да резервира своето стратегическо място на енергийната карта на Европа, а българските жители и бизнес да се възползват десетилетия наред от конкурентни доставки. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, отчитайки свършеното през годината в границите на съвещанието на Министерския съвет. По думите й, през годината е сложено началото на основни планове както в региона на природния газ, по този начин и на електроенергетиката.
На 21 октомври завърши първият стадий от разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница, уточни министър Петкова. Тогава бяха въведени в употреба първите 11 км., които свързват България и Турция, построена бе и газоизмервателна станция до компресорна станция „ Странджа “. В момента при цялостна готовност продължава работата на нов 150-километров сектор. Доставени са повече от 16 500 броя тръби, които покриват трасе от 200 километра.
През годината беше даден старт на строителството на интерконектора Гърция-България. Благодарение на държавната гаранция в размер на 110 млн. евро, е контрактувано финансиране при доста положителни условия от Европейската капиталова банка и финансово планът е изцяло обезпечен, стана ясно от думите на министър Петкова. В момента се работи по почистване на трасето и създаване на краткотрайни лагери на територията на Гърция и на България.
За първи път през тази година „ Булгаргаз “ организира няколко търга и подписа контракти за доставки от други източници, в това число и Съединени американски щати, в размер на 403 млн. куб. м. полутечен природен газ. За януари са контрактувани още 100 млн. куб. м. полутечен природен газ.
Стартът на борсата за търговия с природен газ бе бележит от енергийния министър като действителна стъпка за по-конкурентни доставки за българските консуматори.
В региона на електроенергетиката сполучливо бе продължен животът на шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ и той към този момент разполага с нов десетгодишен лиценз за работа, откакто през 2017 година и пети блок получи нов лиценз.
В рамките на процедурата за търсене на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “ бяха подадени 13 заявки и преди броени дни бе оповестена късата листа на участниците. Интересът към процедурата дава съображение да бъдем оптимисти за сполучливото й довеждане докрай, уточни министър Петкова.
Финализирана е работата по Интегрирания народен проект „ Енергетика и климат “ и, откакто беше разискван със синдикатите и народните представители, следва до края на годината той да бъде изпратен в Европейската комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР